googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Da SDA nije pristala na MMF-ov kredit, sada bi građani rušili Dodika, umjesto što on prijeti BiH

Autor: Patria

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti, ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Novim zakonom Dodik i Čović žele ‘izbaciti’ strane suce iz ove institucije.

Dodik po svaku cijenu želi smanjiti bilo čiji utjecaj na prilike u BiH, istovremeno utvrđujući vlastitu poziciju. Najlakše mu se dogovoriti sam sa samim sobom, i sa Čovićem. Bilo koji treći, predstavlja im problem. Novinarima u Gradišci jasno je rekao da će bošnjački lideri dobiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu i da će “imati dosta problema da kažu da to ne prihvaćaju”. A bezbroj je načina kako Dodik može blokirati napredak u BiH, kojeg ionako nema u bitnijoj mjeri.

Za ovako nadmeno ponašanje Dodika, iz opozicije krive Bakira Izetbegovića. Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA prije nekoliko mjeseci lično je oživio Dodika, MMF-ovim kreditom. Bez kredita Dodikov režim nije mogao dočekati kraj ovog ljeta. Vladine magaze su bile sastrugane do posljednjeg fenina. Privatni računi Milora Dodika su njegovi privatni računi, i nije ih mislio staviti u funkciju građana Republike Srpske, iako su mu ih građani i napunili.

Onda je Izetbegović 31. srpnja sjeo s Dodikom u restoranu pokraj Sarajeva i dao suglasnot na novi kredit MMF-a od cijelih 1,1 milijardu KM. Bio je to kisik koji je Dodik udahnuo taman kada je i sam mislio proglasiti kapitulaciju. Zemlja tvrda, nebo mu visoko, a izdali ga i Rusi.

Izetbegović je nakon sastanka poručio da se sa Dodikom sve može dogovoriti.

Nekoliko tjedana kasnije Dodik je dobronamjernost demantirao neustavnim referendumom o proslavi 9. siječnja, nastavkom blokade BiH na njenom putu ka NATO savezu, i tako dalje. U petak se ponovo sastao sa Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu i najavio nove probleme za BiH. Kao da ih u BiH već nema i previše.

Izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH po Dodiku podrazumijevaju da politika ima kontrolu nad najvišom sudskom instancom u zemlji. Dodiku to nije strano, jer na takav način upravo funkcioniraju sudovi u bh. entitetu Republika Srpska.

Ramiz Salkić danas je otišao i korak dalje. On je rekao da stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda BiH Dodik i Čović žele stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji.

Da Izetbegović nije dao suglasnost za kredit MMF-a krajem srpnja ove godine, neki od najeminentnijih analitičara u zemlji procjenjuju da bi umjesto što Dodik razvaljuje BiH, sada gledali kao Dodikovu vlast ruše obespravljeni i gladni građani Republike Srpske.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});