Der Spiegel objavio kako hrvatski graničari zlostavljaju migrante! Božinović: ‘Mladi muškarci bez obitelji žele ilegalno ući u državu’

Autor: dnevno.ba

Brojni svjetski mediji i organizacije upozoravaju da Hrvatska granična policija zlostavlja migrante koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku kako bi se u konačnici domogli zemalja u kojima žele započeti život iznova. Der Spiegel je objavio dokaze.

Njemački Der Spiegel piše da se hrvatska policija svojim ophođenjem prema migrantima ismijava pravu na podnošenje zahtjeva za azil, omogućenom hrvatskim zakonodavstvom i Ženevskom konvencijom.

Svjedočenje Ibrahima, čije prezime nije objavljeno zbog njegove sigurnosti, otkrilo je brutalnost hrvatske policije koja je njega i njegove saputnike tukla metalnim palicama i drvenim šipkama.

“Vrati se u Bosnu”, kazao mu je jedan od maskiranih muškaraca na engleskom, kad su ga isprebijanog doveli na obalu rijeke Gline, prirodne granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Video koji donosi Der Spiegel nastao je u martu 2020. u blizini mjesta Poljana. Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva. Nevladine organizacije, ljekari i UN-ova agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

Osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, objavio je ranije britanski list The Guardian.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, komentirao je napise njemačkog lista Der Spiegel, koji je objavio snimke navodne fizičke brutalnosti hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku.

Ministar je reagirao na napise njemačkog Der Spiegela, koji je objavio snimku navodnog zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

“Mi ćemo, iako je snimka već analizirana, nastaviti s provjerama svih takvih navoda. Međutim, puno puta smo izvještavali o tome da se radi o ljudima kojima ne pada na pamet ući u RH preko graničnog prijelaza, ne spadaju u ugrožene izbjegličke skupine. To su uglavnom mladi muškarci bez obitelji koji ogranizirano i nezakonito ulaze u RH”, rekao je Božinović medijima.

Navodi kako im je u interesu istina i nastavit će provjeravati sve takve navode.

“Situacija je kompleksna. Nije normalno putovati iz države u državu bez dokumenata, nije normalno izbjegavati granične prijelaze, nije normalno govoriti da si pripadnik ugrožene skupine… Imamo organizirani ilegalni transfer u koji su uključene kriminalne skupine. Očekujem da i javnost i svi drugi ukazuju na to što bi bio zakonit posao i što je zakonito postupanje, a ne favorizirati ilegalne aktivnost”, zaključio je Božinović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI