fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dobro došli braćo Arapi – izvolite, što želite, mi smo tu da se naguzimo!?

Autor: Buka.com

SARAJEVO - Mada se po mnogim pokazateljima današnja Bosna i Hercegovina nalazi na dnu svake ljestvice, s jednim se zaista može pohvaliti. Svojim prirodnim bajkovitim predjelima. I kuda god da se krene ne može se ostati ravnodušan tim božanskim prirodnim ljepotama.

Ali koga više to zanima. U zemlji od cca 3,5 milijuna stanovnika gdje je nezaposlenost veća od zaposlenosti, gdje su omjer zaposlenosti odavno premašili penzioneri koji su najredovniji posjetitelji narodnih kuhinja i lokalnih kontejnera, gdje je vijest pod nazivom dvije škole pod jednim krovom toliko apsurdna da normalnom čovjeku zaledi se i ovo malo mozga, gdje je sve što bi trebalo biti funkcionalno nefunkcionalno i gdje samo podobni uposlenici državnih jasli mjere svoj rast u nepostojećim statističkim parametrima.

I dok se mi između sebe glođemo i uporno pokušavamo ispraviti krivu Drinu, dok nam se nameće najpopularniji postranzicijski sport zvani ping-pong, ispred očiju nam se odvija najnoviji scenarij filmske umjetnosti između trilera i horora obmotan crvenom mašnom u paketiću i iluzijama novih prilika zvanih Arapska bajka.

Drugi novi val braće Arapa ali ovaj put kao investitori, graditelji i uživaoci svega u ovoj lijepoj našoj zemlji. Na velika zvona onako gromoglasno uveliko se govori o njihovim investicijama. Pa čisto kao podsjetnik da krenemo.

Prva dominacija Saudijske Arabije započela je još 2000. godine osnivanjem Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI). Nakon toga 2006. godine osnovana je agencija za nekretnine pod nazivom BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo iz koje nastaje njihovom najvećom investicijom BBI Centar na mjestu nekadašnje robne kuće Sarajka. Nadomak Sarajevske pivare i u ulici ispod Budakovića završena je izgradnja nekoliko stambenih objekata zajedno sa stambenim kompleksom Panorama Sarajevo. A 2010. godine registrirana je kompanija Al Jazeera Network d.o.o. Sarajevo.

Idemo dalje, 2014. godine otvoren je Sarajevo City Center (SCC) na mjestu nekadašnjeg Magrosa investicijom Al Shiddi Group-a i zajedno sa Westin (Starwood Hotels & Resorts) osigurava se financiranje hotela u sklopu SCC-a. Za sigurnost popunjenosti kapaciteta navedenog hotela imao je već službene podatke iz prethodnog projekta hotela Bristol.

Trenutno je u tijeku realizacija projekta Poljine Hills rezidencijalnog kompleksa sa 214 objekata na jednom od najljepših padina Sarajeva.

Te iste 2014. godine završena je izgradnja Dvor-a u centru Marijin Dvora i hotela u okviru lanca Residence Inn by Marriott.

2015. godine završen je City Garden sa 39 stambenih jedinica uz najavu nove izgradnje na Vilovcu općine Hadžici. Otvoreno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik – općina Hadžići sa 160 objekata s vještačkim jezerom.

I najznačajniji projekt na Općini Trnovo Buroj Ozone investitora Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vrijedan 4,5 milijarde KM na najljepšim padinama Bjelašnice. I još planiraju da za 20 godina Trnovo bude domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Kako god planovi su velikih apetita i velikih investicija. Stotine firmi su registrirane iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Kuvajta. Po procijeni mada taj broj nikako nije točan samo u Sarajevu živi oko 50.000 Arapa. Jedni su već kupili stanove i kuće a jedni već spremni čekaju da se usele. Svakodnevno dolaze i kupuju a nitko se ne pita o porijeklu novca i načinu kupovine. U njihovo ime to rade silne registrirane firme ili odvjetnički uredi.

Istina je da je turizam značajan za svaku zemlju ali ovdje se očito najmanje radi o turizmu. Pojedini kafići i restorani svoje ponude prilagođavaju, pa kada se nađete u određenim općinama imate dojam da niste u svojoj kući. Sve je obljepljeno ponudama na arapskom jeziku, istaknuta halal hrana, zabranjeno točenje alkohola. Na poznatim izletištima koja su nekada privlačila lokalno stanovništvo danas možete umjesto zaljubljenih, djece i staraca vidjeti arapske obitelji u punom sastavu na dekicama kako ručaju, odmaraju se i obavljaju vjerske dužnosti.

Ne znam da li ovaj val useljavanja pripada nekom planu o kojem se već uveliko priča, o dolasku stotina tisuća Arapa. Ne znam stvarni cilj jer svi se rukovode izgovorom na investicije. Mnogo toga ne znam, ali ono što znam, što golim okom vidim je svakodnevno mijenjanje i miješanje stanovništva. Mjenjanje kulture, mijenjanje pozdrava, mijenjanje oblačenja, mijenjanje cjelokupnog načina života. Prilagođavanje i podčinjavanje nečem novom, nečem za mene previše radikalnog za prostor u kojem sam odrasla.

Nekada smo se ponosili što nam dijete zna engleski jezik nadajući se boljem prosperitetu a danas u okruženju u kojem živimo poznavanje arapskog jezika je vrijednije od zlata. Samo se bojim da u skorije vrijeme ne postane jedan od službenih jezika ove prelijepe zemlje sa božanskim predjelima.

Autor: Buka.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});