googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: BiH je u rasulu, neće nam ambasadori SAD-a i EU-a govoriti što da radimo

Autor: Dnevno.ba

BEOGRAD - Predsjednik RS-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu ponovio je da će Republika Srpska pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije kada je u pitanju priznanje Kosova. RS će pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije i ne mora niko o tome da brine. Neće se desiti da priznamo Kosovo iako su naši ljudi u institucijama izloženi pritiscima međunarodnih faktora da promijene taj stav. Mi nismo spremni da damo suglasnost da BiH podrži nezavisnost Kosova. Nastojat ćemo da naši stavovi budu poštovani - rekao je Dodik.

Komentirajući ulogu međunarodne zajednice o dešavanjima na Kosovu i dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine, Dodik se dotakao i BiH, kazavši da je “BiH u rasulu i propala zemlja u kojoj međunarodna zajednica štiti svoj pristup”.

– Zar ima prekršaja vidljivijih međunarodne zajednice od prekršaja tih terorista tamo. Odjednom su se ušutili, EU nije ništa rekla na tu temu. Cinično zvuči da je EU izašla sa zahtjevom za smirivanje tenzija i neupotrebu sile. Mi smo to vidjeli u RS. Mi ne vjerujemo u stav međunarodne zajednice. Oni će na Kosovu zaštititi svoje ranije odluke, kao što pokušavaju u BiH, bez obzira što je u rasulu i propala zemlja, zaštititi svoj pristup da grade takozvane jedinstvene institucije – kazao je Dodik govoreći o zbivanjima na Kosovu.

– Ambasadori SAD-a i EU-a se obraćaju javnosti i traže od političara da usvoje Izborni zakon koji je manipulativan u jednom dijelu, a u drugom neprovodiv jer ne odgovara Hrvatima. Zahvalni smo za sve projekte pomoći, želimo da razgovaramo sa svim državama, ali nismo spremni da nas oni vode i da nam se govori kako da radimo – dodao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao da i na Kosovu suštinsku vlast ima međunarodna zajednica.

Vučić je naglasio da u vezi sa Kosovom “srpski dio BiH drži čvrstu politiku Srbije”. Najavio je i prisustvo Privrednom forumu u Mostaru, čiji je zemlja partner Srbija.

– Već sljedeće sedmice smo u Mostaru na Privrednom sajmu. Ovaj put je Srbija zemlja partner. Uradili smo nešto što nije ni Hrvatska ni Turska kada su bili partneri. Vidjet ćete da će cijeli Mostar biti oblijepljen bilbordima Srbije. Zakupili smo i prostor na televizijama, sve naše velike kompanije bit će tamo – rekao je Vučić.

Također, spomenuo je još jedan sajam, onaj koji će u drugoj polovini aprila biti održan u Prištini.
– Rekao sam privrednicima, predstavnicima kompanija da uz moj blagoslov idu u Prištinu. Priština je za nas ogromno tržište. Bez obzira što će neki reći, ohrabrio sam ih da idu u Prištinu da predstave svoje kompanije i sklapaju poslove – rekao je srbijanski predsjednik, koji je najavio i da će s Dodikom uskoro posjetiti Trebinje jer “važno je našem narodu u Trebinju da pokažemo da smo tu”.

Vučić i Dodik razgovarali su o podršci koju Srbija može pružiti Republici Srpskoj, a srbijanski predsjednik je kazao da će biti izdvojeno pet miliona eura za pomoć općinama u ovom entitetu.
– Nova tranša, nova pomoć Srbije narodu i građanima Republike Srpske ide općinama i gradovima Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Čelinac, Mrkonjić Grad, Doboj, Bijelnina, Pelagićevo, Osmaci, Višegrad, Novo Goražde, Bratunac, Sokolac, Istočna Ilidža, Trebinje. Osigurali smo 500.000 za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u FBiH. Naša ideja, izdvojili smo poseban milijun maraka za program samozapošljavanja mladih do 35 godina, za programe za poticaj za pokretanje vlastitog biznisa – izjavio je Vučić.

Dodao je kako je Dodik zamolio da se pomogne izgradnja puta Gacko – Foča sa 10 milijuna eura, te da će to pitanje biti razmotreno za dva mjeseca.

Također, dodao je da novac koji će biti raspoređen općinama ne ide samo na mjesta gdje je na vlasti Dodikov SNSD.

– Imate pet općina u kojima nije na vlasti Dodikova stranka, kojima će Srbija donirati novac. Srbija to čini za sve građane Republike Srpske – naveo je Vučić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});