fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Darko Tomas/Cropix

DODIK: Entiteti i županije su stvoreni da bi se i Srbi i Hrvati bili osjećali ravnopravno u BiH

Autor: dnevno.ba

‘‘Entiteti i županije su stvoreni da bi se i Srbi i Hrvati bili osjećali ravnopravno u BiH, a mehanizmi koji osiguravaju njihovu ravnopravnost nisu mehanizmi blokade, kako ih vidi Komšić, već mehanizmi koji jamče da se nitko u BiH ne može preglasati, zbog čega je 1992. izbio građanski rat”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Srbi nisu borili za BiH, već za samostalnu Republiku Srpsku u kojoj su stoljećima svoji na svome.

Na upit Srne da prokomentira izjavu Željka Komšića da BiH danas “nije ono za što su se borili” i da se nisu borili za županije, entitete, entitetsko glasanje, Dodik je rekao da nositelj muslimanskog ratnog odlikovanja “Zlatni ljiljan” zaboravlja da se svi ljudi u BiH nisu borili u građanskom ratu za ono za što on se borio i za što je u tim bitkama odlikovan.

“Srbi i Hrvati sigurno nisu ginuli za centraliziranu državu u kojoj bi vrijedila vladavina jednog čovjeka jedan glas, a u kojoj bi Bošnjaci po prirodi bili dominantna nacionalna i politička struktura. Entiteti i županije su stvoreni da bi se i Srbi i Hrvati bili osjećali ravnopravno u BiH, a mehanizmi koji osiguravaju njihovu ravnopravnost nisu mehanizmi blokade, kako ih vidi Komšić, već mehanizmi koji jamče da se nitko u BiH ne može preglasati, zbog čega je 1992. izbio građanski rat”, rekao je Dodik.

Naglasio je da tvorci Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, kao dio tog sporazuma, nisu opravdali Komšićeve ratne ciljeve te su zato u Ustav ugradili mehanizme zaštite od preglasavanja.

Dokle god Komšić ove mehanizme vidi kao instrument blokade, a ne zaštite ravnopravnosti, nelegitimno sjedi u Predsjedništvu i predstavlja bošnjački narod na mjestu hrvatskog člana, BiH će ovako maltretirati. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to je ne priječi da bude i demokratska i građanska, ali problem je što Komšić poistovjećuje građansko s centralizacijom BiH koja se provodi mimo Ustava u proteklih 30 godina”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da sve dok Željko Komšić u Srbima i Hrvatima vidi agresore, a ne narode koji stoljećima žive u BiH i na nju imaju ista prava kao Bošnjaci, BiH će trčati za svojim repom.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});