fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EKSKLUZIVNO: Predmet „Sefić i dr.“ dodjeljen tužiteljici Jasminki Knežević

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Ured disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH odbio je kao neosnovanu disciplinsku prijavu, koju je u svojstvu glavne kantonalne tužiteljice podnijela Dalida Burzić protiv kantonalne tužiteljice Hajdo Balta Advije, a vezano za propuste u predmetu „Sanjin Sefić i dr.“, doznaje Dnevno.ba iz te pravosudne institucije.

No, kako doznajemo, UDT nije niti provjeravao disciplinsku prijavu Burzićeve, nego je istu, a nakon odgovora tužiteljice Hajdo Balta Advije, prijavu Burzićeve nogom nabio, kao što „čep iz šampanjca leti“!

Naime, dana 22. 08. 2018. godine, tada glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić, koja je uništila i srozala tu instituciju i istu svela na najnižu točku u povijesti, „ekskluzivno“ je iz svoga Ureda tada priopćila, da je (će) podnijela disciplinsku prijavu Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH protiv kantonalne tužiteljice KS Hajdo Balta Advije, a vezano za slučaj „Sanjin Sefić“!

Disciplinsku prijavu podnijela je tada u svojstvu glavne kantonalne tužiteljice Dalida Burzić, jer je Advija Hajdo-Balta na suđenje Sanjinu Sefiću došla nepripremljena za završne riječi. Tada Ured disciplinskog tužioca zaprimio je pritužbu koju je glavna tužiteljica Tužiteljstva KS-a Dalida Burzić podnijela protiv tužiteljice ovog tužiteljstva Hajdo Balta Advije zbog slučaja Sefić.

UDT je tada za medije kazao: “Možemo potvrditi prijem pritužbe, ali ne možemo komentarisati njen sadržaj. Pritužba je u radu i nije donesena odluka vezano za nju”, – odgovorili su tada iz UDT-a na upite medija.

Podsjetimo, Burzić je podnijela disciplinsku prijavu protiv tužiteljice Hajdo-Balte s obzirom na to da za ročište 22. 08. 2018. godine, nije spremila završne riječi u predmetu protiv Sanjina Sefića i drugih, što je za posljedicu imalo jednu u nizu odgoda koje su pratile cijeli slučaj.

Tužiteljica Hajdo-Balta naravno i dalje radi, ali joj je ovaj predmet odlukom tada Glavne kantonalne tužiteljice oduzet.

Mnogi kažu, da se propusti tužiteljice Hadvije Balto vide u nepravomoćnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu „Sefić“ od 26. 09. 2018. godine, kojom je Sanjin Sefić osuđen na 14,5 godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, koje je za posljedicu imalo smrt studentica Selme Agić i Edite Malkoč, dok su Sefićevi pomagači oslobođeni.

Sudu je tada ostalo nejasno zašto je Sefiću na teret stavljen lakši oblik kvalifikacije, kada su Edita Malkoč i Selma Agić usljed teških povreda preminule. Sudu nije dozvoljeno da mijenja kvalifikaciju krivičnog djela na štetu optuženog, pojasnio je sudac Igor Todorović, ističući da Tužiteljstvo nije ponudilo valjane dokaze na osnovu kojih bi Vijeće osudilo Sefićeve pomagače.

Nedavno je održano ročište pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, a po žalbi Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu „Sanjin Sefić i dr.“!

Predmet „Sanjin Sefić“ dodjeljen je uglednoj kantonalnoj tužiteljici Jasminki Knežević!

Nakon što je predmet „Sanjin Sefić i dr.“, oduzet tužiteljici Hajdo Balta Adviji, isti predmet je u daljnji rad dodjeljen kantonalnoj tužiteljici Jasminki Knežević, koja je, kako doznajemo iz pravosudnih institucija argumentiranu žalbu na prvostupanjsku presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu „Sefić Sanjin i dr.“, pisala Vrhovnom sudu F BiH. Prema pozitivnim zakonskim važećim pravilima, žalbu konkretno na presudu Kantonalnog suda izjavljuje i piše Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, u konkretnom slučaju tužiteljica Jasminka Knežević, a istu žalbu pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznosi i ukratko obrazlaže federalni tužitelj, u konkretnom slučaju, to je bila Jasna Pećanac, federalna tužiteljica F BiH, koja je obrazlagala napisanu žalbu kantonalne tužiteljice Jasminke Knežević, te predložila Vrhovnom sudu F BiH, da se ista žalba usvoji, a žalba obrane odbije.

Jasminka Knežević, rođena je 09.07.1976. godine u Brčkom. Opću gimnaziju završila je u Tuzli. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2007. godine, a pravosudni ispit položila 2010. godine. Pripravnički staž obavila je u Općinskom sudu u Tuzli. U periodu od 2010. do 2015. godine radila je kao stručna suradnica u Općinskom suda u Orašju. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u siječnju 2016. godine, imenovana je za tužiteljicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Poznata je po tome, što joj svake optužnice na sudu podignute od strane iste, završavaju, ali sigurno osuđujućim presudama.

Kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević, tužiteljica koja radi na referatu Općeg kriminaliteta u Tužiteljstvu KS, nakon višemjesečne istrage, koja je vođena pod nadzorom tužiteljice Knežević, također nedavno je sprovela, u medijima poznatu akciju kodnog naziva „Prizma“, gdje tada uhapšeno 13 osoba zbog sumnje, da se bave nabavkom i preprodajom droge. Osobe koje su tada uhićene u Sarajevu u okviru ove akcije Federalne uprave policije pod nazivom “Prizma” tada su nakon kriminalističke obrade predani bili u prostorije Tužiteljstva Kantona Sarajevo, nakon čega im je određen pritvor.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});