fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FELJTON: Gube li Hrvati svoj stolni grad (3) – Dugogodišnji bošnjački nacionalni projekt preuzimanja Aluminija!?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Mnogi su se čitatelji portala Dnevno.ba zaintrigirali kakva bi to veza mogla biti između gospodina Jahića i Branka Kolobarića kao što spomenušmo u prošlom dijelu feljtona "Gube li Hrvati svoj stolni grad". Kao prvo, da ne bi bilo zabune, gospodin Jahić je Mehmed Jahić, negdašnji član, a potom i predsjednik nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar. Branko Kolobarić je pak jedan od najvažnijih kadrova dr. Dragana Čovića kroz njegovu cjelokupnu političku karijeru, a zanimljivost je ta što su Jahić i Kolobarić bili cimeri još u studentskim danima, te ostali dobri do današnjih dana.

I Mijo Brajković je u jednom od posljednjih intervjua što ih je dao na temu Aluminija spomenuo važnost Mehmeda Jahića, iako mu se omakla pogreška, pa je umjesto Mehmed izjavio Hamdija, ali zapravo je riječ o ovom “našem” Jahiću.

Mehmed Jahić je jako blizak SDP-u, baš kao recimo Nermin Nikšić zadnjih godina Draganu Čoviću, pa ne treba čuditi što je 2014. godine bio kandidat za tadašnjeg Premijera, baš kao što ne treba čuditi što zadnjih godina trguje s dionicama posrnulih firmi, pa tako i Aluminija, a bolje upućeni znaju kako je bio i kreator zakona o stečaju. Kada je postao predsjednik Nadzornog odbora u Aluminiju to je tada odgovaralo samo Nerminu Nikšiću koji je nakon toga odbacio prethodni dogovor s Marijanom Primorcem jer je očekivao da će ovaj biti puno izdašniji.

Jahić je uz pomoć Safeta Oručevića tada krenuo u kupnju dionica Aluminija i stoga je primjerice Oručević i spomenut u prvom dijelu ovog feljtona portala Dnevno.ba. Oručević odlično poznaje sve relacije u Mostaru, ono što se kaže zna koliko je tko s kime dobar, pa je znao koje će ljude vrbovati da se od tog i tog radnika Aluminija kupe dionice. Drugim riječima, ukoliko bi se Aluminij jednoga dana i pokrenuo Bošnjaci bi u njemu imali znatno veće ovlasti nego što su imali do nedavnog gašenja.

Mnogi se sada pitate zašto to čini Mehmed Jahić, zašto je sve to njemu potrebno? Ovdje se radi zasigurno o nacionalnoj bošnjačkoj strategiji u Bosni i Hercegovini, te je lakše neke krucijalne poslove izvršavati preko njih iz “lijevoga” SDP-a nego preko jedne od dviju trenutnih struja unutar SDA. A možda Mehmed Jahić na ovaj način želi i osvetu budući da su ga Hrvati tijekom 1993. godine zarobili u ono ratno vrijeme. Izvor portala Dnevno.ba, jedna od značajnijih karika tadašnjeg HVO-a u Mostaru, tvrdi kako je Jahića iz zarobljeništva izvukao Vjekoslav Bevanda, a prethodno je imao sastanak, pogađate – s Jahićevim cimerom Brankom Kolobarićem!

I lako bi se Hrvati nosili u ovoj današnjoj borbi da kojim slučajem njihovi, hrvatski ministri, poput Jelke Miličević, možda ne sudjeluju u cijelom projektu, jer svakim danom sve više činjenica ukazuje na jedan takav vid suradnje. I upravo kroz “slučaj Aluminij” najbolje se može spoznati koliko HDZ BiH usko surađuje i sa SDP-om, a ne samo SDA.

Nedavno je Mirsad Mujić, član Glavnog odbora SDA i Sabora Islamske zajednice, postao novim direktorom JP BH Pošte. Krivične prijave za njegovo lažno predstavljanje, krivotvorenje isprava, nelegalna imenovanja, malverzacije vezane za dodjele tendera protiv direktora Mujića i niza rukovoditelja JP BH Pošte, još uvijek nisu razmatrane ili su odbijene na sarajevskom županijskom Tužiteljstvu. Mnogi će se pitati pod čijim je on utjecajem i kako mu nitko ništa ne smije, a možda je sve ovo što mu se danas događa svojevrsna nagrada od strane bošnjačkog nacionalnog vrha za učinjeno dok je dotični svojevremeno obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar. I očigledno također radio na njegovom rušenju, jer, ponavljamo, rušenje Aluminija je bio dugogodišnji bošnjački projekt u BiH i oni su u tome uspjeli uz svesrdnu pomoć vodećih hrvatskih političkih kadrova.

Puno toga o svemu ovome bi mogli kazati i Senad Kevelj i Miroslav Ćorić, koji jako često ispijaju zajedničke kave na lijevoj strani Mostara, ali može reći i dojučerašnji Čovićev prijatelj Fahrudin Radončić. Naime, poznati su vam slučajevi gdje su više puta zastupnici SBB-a i HDZ-a BiH preglasali SDA i sve je dobro išlo do “pojave” Aluminija. Tada nije došlo do preglasavanja i poslije toga kreće “tihi rat” Čovića i Radončića, premda je i to “ratovanje” poprilično upitno, međutim maske polako padaju i vjerujte kako će ubrzo još više pasti.

(nastavlja se…)

VEZANI TEKSTOVI:

https://wwwhttps://www.dnevno.ba/vijesti/feljton-gube-li-hrvati-svoj-stolni-grad-1-174954/

.dnevno.ba/vijesti/feljton-gube-li-hrvati-svoj-stolni-grad-2-hoce-li-i-skb-mostar-snaci-sudbina-aluminija-175148/

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});