googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HDZ treba biti glasniji oko NATO-a i odmaknuti se od Dodikove politike ucjena

Autor: Vijesti.ba

SARAJEVO- Predsjednik HSP-a BiH Nikola Raguž mišljenja je da međunarodna zajednica mora apsolutno pojačati svoju aktivnost u BiH zbog političke situacije u kojoj se država nalazi.

U razgovoru za Vijesti.ba, on ističe da je činjenica da godinu dana od izbora BiH nema formiranu vlast na svim nivoima jako zabrinjavajuća, te šalje jako lošu sliku u svijet o našoj državi.

“Lideri vladajućih stranaka u BiH, koje bi trebale činiti Vijeće ministara, očito da prvenstveno nemaju dovoljno međusobnog povjerenja da bi mogli bilo što uraditi, te smatram da idemo samo nazad, odnosno da se sve više udaljavamo od novog Vijeća ministara. Stvara se dojam da se lideri ne zalažu za zemlju u okviru zakona, odnosno pravnu državu, već da se zemlja vodi ka anarhiji”, kazao je Raguž, govoreći o mogućnosti da SDA, HDZ BiH i SNSD ipak postignu dogovor o konstituisanju najvišeg izvršnog organa na nivou BiH.

Kada su u pitanju NATO integracije i činjenica da je slanje ANP-a kamen spoticanja u procesu formiranja vlasti, za našeg sagovornika nema dileme – stav HSP-a BiH je da NATO put nema alternativu.

Raguž dodaje da članstvo u ovom vojnom savezu garantuje BiH mir i stabilnost, što stranka na čijem je čelu apsolutno podržava.

Ipak, o NATO putu trenutno ne postoji politička saglasnost, budući da su SDA i SNSD konfrontirani po ovom pitanju. Jednako tako, stiče se utisak da se HDZ BiH na neki način drži po strani, iako deklarativno zalaže za NATO integracije BiH.

Sličnog stava je i naš sagovornik, koji ističe kako se HDZ BiH deklarativno izjašnjava za NATO put BiH, ali “tu se stane”.

“HDZ BiH, odnosno hrvatska politika treba biti najjasnija što se tiče NATO puta i tu trebamo biti na tragu politike Hrvatske, koja je i punopravna članica ovog vojnog saveza, te zbog toga mislim da je HDZ BiH u ovim pregovorima oko Vijeća ministara trebao biti najglasniji oko NATO puta, odnosno trebali su imati jasan stav prema zahtjevima Milorada Dodika”, naglašava predsjednik HSP-a BiH.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će srpska strana vjerovatno usloviti formiranje vlasti odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Smatram da se SNSD apsolutno pogubio u ovom političkom stanju u BiH i da im iz dana u dan slabi utjecaj i autoritet. Dodikova politika se jasno razobličuje i jasno se vidi da je to gubitnička politika, odnosno politika prelijevanja iz šupljeg u prazno. Nedavni sastanak sa predsjednikom Srbije dao je do znanja da Dodik gubi utjecaj, te sada pokušava radikalizirati stanje jer mu je to jedino ostalo a pokazalo se kao dobar recept”, kazao je Raguž.

Uzimajući u obzir činjenicu da je predsjednik SNSD-a dobio podršku u svom zahtjevu od vodeće hrvatske političke partije u BiH, Raguž je mišljenja da HDZ BiH mora napraviti “jasan odmak od Dodikove politike ucjena, ma u koliko dobrim odnosima Dodik i Čović bili”.

“Smatram da je ova suradnja Dodika i Čovića pogubna za hrvatski narod u BiH, a to jasno vidimo u entitetu Republika Srpska. Dodikove ucjene više nitko ne shvaća ozbiljno”, tvrdi naš sagovornik.

Raguž je u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao i činjenicu da lider HDZ-a BiH Dragan Čović u pregovorima potencira formiranje Vijeća ministara BiH, dok o novom sazivu federalne Vlade gotovo da i ne govori.

“Što se tiče Vlade Federacije, pa i Vijeća ministara, HDZ-u BIH se nigdje ne žuri, jer vladaju na svim razinama i imaju apsolutnu moć i siguran sa da još dugo nećemo imati formiranu Vladu Federacije. Možda ostane u ovakvom obliku sve do sljedećih općih izbora”, kazao je predsjednik HSP-a BiH.

Mišljenja je da je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH, te konstatuje da je Ustavni sud donio takvu odluku.

“Ovdje se prvenstveno treba mijenjati Ustav, a za to nam je potrebno 2/3 većina u Parlamentu BiH. Znamo da Izborni zakon ne može biti stariji od Ustava. HSP BiH je za realnu politiku, te smatramo da treba napraviti određen kompromis sa bošnjačkom politikom, jer jedino tako možemo doći do izmjena Izbornog zakona”, zaključuje Raguž.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});