fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hrvatskom gospodarstvu prijeti veliki potres zbog Agrokora

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Pretpostavlja se da neće doći do potpunog kraha Agrokora, ali zato slijedi veliko preslagivanje, uključujući i vlasničko, pri čemu država ne bi smjela da pomaže privatnoj kompaniji izvan okvira u kojima pomaže i ostalima, smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Na pitanje što bi za hrvatsku privredu značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može da otplaćuje svoje dugove dobavljačima i kreditorima, Brkić je naglasio da bi to zbog veličine same kompanije izazvalo velike i značajne potrese u hrvatskoj privredi.

– Riječ je o najvećoj hrvatskoj i regionalnoj kompaniji, prema tome pad, propast ili veliki tektonski poremećaj u okviru takvog poslovnog subjekta mora imati višestruke posljedice, mora imati neki cunami efekt koji ne bi bio mali. To bi sigurno izazvalo velike probleme u hrvatskoj privredi – rekao je Brkić.

Kada je riječ o državnoj pomoći ovoj kompaniji, on smatra da bi se država treba brinuti na način kao što se brine i o ostalim privrednim subjektima u sličnoj situaciji.

Brkić ne vjeruje da će doći do propasti kompanije, ali joj predstoji veliko prestrojavanje, vjerojatno i vlasničko.

– U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti što će se događati. Mislim da neće doći do kraha u onome smislu da će kompanija biti likvidirana. Vjerojatno je i dobro da to tako ne bude – zaključio je Brkić.

Јakša Puljiz s Instituta za razvoj i međunarodne odnose smatra da bi veliki potresi u Agrokoru mogli zatresti hrvatsku privredu, posebno veliki broj poduzeća koja sada posluju s Agrokorom koja bi došla u nezavidnu situaciju.

Mladen Vedriš sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, naglasio je da država ne bi trebalo da direktno financijski pomaže Agrokor, već da sudjeluje u pronalaženju rješenja u smislu partnerstava, razgovora sa bankama i slično.

Probleme koncerna u vlasništvu Ivice Todorića pažljivo prati i Vlada, iz koje su potvrdili da je održan sastanak njenih predstavnika, Sabora i Agrokora, te da će biti i dalje “vrlo aktivno u cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza.”

Ekonomski analitičari u BiH smatraju da će se eventualni krah Agrokora negativno reflektirati i na BiH, obzirom na činjenicu da dvije Agrokorove trgovinske kompanije – Konzum i Mercator – zapošljavaju više od 1.000 radnika te kontroliraju znatan dio trgovinskog biznisa u BiH. No, smatra da bi eventualni potres trajao kratko, jer bi u slučaju kraha Agrokorove trgovinske lance relativno brzo preuzeo novi vlasnik, što je zapravo i bila ideja Ivice Todorića kada je prije tri godine odlučio preuzeti slovenski Mercator. Todorić je naime želio okrupniti trgovinski biznis u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH, formirati trgovinsku firmu Adria retail, i prodati je nekom od velikih trgovinskih lanaca iz Europe, kako je to već uradio srbijanski tajkun, Miroslav Mišković, sa svojom trgovinskom kompanijom “Delta”.

Mišković je na vrijeme prepoznao problem i blagovremeno se izvukao, za razliku od Todorića koji je očito zakasnio.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});