fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IVANIĆ: Zabrana referenduma u RS-u je dolijevanje ulja na vatru

Autor: Fena

SARAJEVO - Ukoliko Ustavni sud BiH sutra potvrdi svoju odluku o neustavnosti Dana RS-a te izrekne privremenu mjeru i zabrani odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o Danu RS-a to će biti najdirektnije dolijevanje ne ulja, već benzina ili kerozina na vatru - tvrdi član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić.

“Može biti svega”

Naveo je da bi “u takvim uslovima ovdje moglo biti svega”.

– Gotovo je nemoguće sada odustati od referenduma, a dosad to niko nije ni predložio i dalje je na snazi skupštinska odluka – rekao je Ivanić i naveo da uzimanje u razmatranje zahtjeva parlamenta RS-a za preispitane ranije sudske odluke neće značiti da je taj sud promijenio svoj stav iz novembra prošle godine, jer bi kasnije mogao ponovo donijeti isti odluku o neustavnosti Zakona o praznicima.

Potvrdio je da s dosta pažnje očekuje sutrašnju sjednicu Ustavnog suda BiH, na kojoj su, kako je naveo, moguća dva rješenja u vezi s najavljenim referendumom u RS-u o danu tog bh. entiteta – da taj sud prihvati razmatranje zahtjeva Narodne skupštine RS-a za preispitivanje svoje odluke o neustavnosti Zakona o praznicima RS-a, što bi doprinijelo smirivanju prilika, a druga opcija bi išla ka zaoštravanju prilika, a to je da odbije zahtjev entitetskog parlamenta i donese privremenu mjeru.

– Drugi scenarij bi bio izrazito rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razuma i donijeti razumnu odluku – kazao je.

Rizičan scenarij

Ivanić se nada da će se doći do rješenja koje će omogućiti da 9. siječanj ostane praznik RS-a koji će Srbi i građani tog entiteta slaviti, jer je to pitanje elementarnog nacionalnog dostojanstva i ponosa.

U takvom ambijentu, dodao je, traje i predizborna kampanja, zbog čega se pojavio i strah i nesigurnost građana, kojima je odgovorio da neće biti rata i da nema razloga za strah, a za stabilnu političku situaciju potrebni su, kaže, odgovorni političari.

Ivanić je, nakon sastanka s predsjednikom Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS-a Draganom Čavićem, rekao da mu je drago da je došlo do određenog smirivanja negativne retorike u Hrvatskoj nakon izbora, i uvjeren je da će to doprinijeti poboljšanju prilika u regiji, što je interes i BiH i RS-a.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});