IZETBEGOVIĆ: Trgovat ćemo s Dodikom o NATO putu i Telgetiji

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je danas da iz BiH neće otići inozemni suci iz Ustavnog suda BiH i OHR, te da će put ka NATO biti nastavljen, iako se tome protivi predsjedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o opstrukciji NATO puta te da li će podržati imenovanje Zorana Tegeltije, iz Dodikovog SNSD-a, za predsjedavajućeg Savjeta ministara, budući da je član stranke koja opstruira NATO put BiH.

“Da li ćemo podržati Tegeltiju? Vidjet ćemo da li ćemo zategnuti taj konopac. Red je na Srbina, SNSD je pobijedio, Dodik sijedi u Predsjedništvu, mislim da sam vam nagovijestio odgovor,” kazao je Izetbegović.

“Mi smo za NATO i zakoni su za to isto kao i hrvatski i građanski segment, isto kao i naši međunarodni partneri”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da bez Savjeta ministara BiH i državnih zakona ne mogu se ispuniti ni one stvari za što je SNSD zainteresiran.

“Pa ćemo trgovati. Pitanje je kada ćemo mi zategnuti i reći ne može”, rekao je Izetbegović.

Rekao je i da je SDA bh stranka koja se ne može svrstavati u korpus s drugim strankama koje rade na destabilizaciji zemlje.

SDA se, dodao je, bori za europske principe i slobodne medije.

“Naša stranka je osnovana u Rudom, a politiku sprovode u Sarajevu. Danas im je cilj da izbace SDA iz vlasti”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, na godišnjoj konferenciji SDA, rekao da su se sukobi u islamskim zemljama odrazili na humanitarnu krizu i migrante, ali da je najopasniji problem odlazak mladih ljudi iz BiH.

“Njemačka ima otvoren konkurs za prijem radnika, milijun njih, i tu nema čarobnog štapića da to zaustavi”, rekao je.

Rekao je da su u godini na izmaku različite politike različitih političkih aktera proizvodili konflikte i nesigurnost.

“Bitni koraci nastavljeni su i ipak završene bitne strategije. Ostalo je još da se odgovori Europskoj komisiji”, rekao je Izetbegović.

Tvrdi da je smanjen javni dug Federacije, kao i da je stabilno poslovanje Željeznica FBiH.

Dodao je da je pokretanje gospodarstva ključno.

Govorio je i o pokušajima izmjene Izbornog zakona koji nisu uspjeli, te dodao da će SDA danas uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi se odluka CIK-a uskladili s Ustavom FBiH.

“Pravo je svakog čovjeka u BiH da dadne svoj glas kome želi”, istako je Izetbegović.

Istakao je da je blok hrvatskih stranaka, predvođenim HDZ-om, pitanje izbora stavio kao najvažnije.

Izetbegović je u tradicionalnom, godišnjem obraćanju govorio i o pravosuđu, slučajevima Dragičević i Memić, ekonomskim pokazateljima stanja u BiH i ostalim aktualnim temama.

Autor: Nezavisne novine

ZADNJE VIJESTI