fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Je li moguće da se Čoviću odbija poslušnost?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Šta ima u Livnu, Duvnu (Tomislavgradu), kako se živi, iseljava li se kao u prošlim vremenima? Kažu da gore (za nas koji gledamo odozdo) u duvanjskom kraju, u nekim selima skoro pa nema kuće iz koje prije netko nije išao u Njemačku. Danas je to utaban put, a dok se iseljavaju nove generacije, izgleda da u političkom smislu HDZ iz Tomislavgrada nije zadovoljan raspodjelom mandata nakon izbora na kojima je polučen izvrstan rezultat te na temelju kojega oni smatraju da im pripada mjesto premijera županije. Barem oni govore tako, da ih središnjica, politički vrh stranke nije nagradio mjestom premijera županije iako su im posljednji izborni rezultati dali za pravo tražiti to mjesto, iako su možda postojali neki raniji dogovori.

Uglavnom su trojica suspendirana, tri člana stranke HDZ BIH iz Tomislavgrada, iz Hercegbosanske županije, kantona… deset, čini mi se, u ovoj podjeli koja nam je dala brojeve umjesto naziva, a u kojoj se nazivi nekada nazivaju neustavnima. Tko si, što si, kako se zovemo? Kakva Herceg-Bosna? Međutim, živi Herceg-Bosna, postoji još kroz nazive elektroprivrede, šuma, županije… i u njenom majoriziranom imenu na području županije koja se tako zove kod Hrvata, baš tu se događa raskol u stožernoj stranci jer, pod a, netko nije ispoštovao raniji dogovor, ili pod b, netko nije zadovoljan političkom raspodjelom vlasti koja svakako pripada Hrvatima.

Vjerojatno postoji jedan dio Hrvata koji se inače nalaze u dijelu uništenog oporbenog spektra a koji se danas naslađuju problemima što ih najjača stranka ima u Tomislavgradu i Livnu, u HBŽ-u. O drugim narodima da ne govorimo. Komšić vjerojatno cvjeta, pardon, Komšić je Hrvat… ali ipak, brojni Bošnjaci sa Komšićem vjerojatno uživaju kada vide kako HDZ iz Tomislavgrada pokazuje trenutnu neposlušnost Draganu Čoviću, Borjani Krišto i drugima koji su davno ispunili križaljku izvršne vlasti u HBŽ-u. Ali ima nas i kojima ništa nije jasno.

Kako to? Kako to da odjednom jedan dio HDZ-a BiH osjeća da ne postoji jednakopravnost unutar Hrvata?Eto, njima je se moralo dogoditi da ih se ne nagradi u smislu izborne pobjede i rezultata koji bi im trebao donijeti mandatara odnosno premijera u županiji u kojoj se nalaze. Zamislite kako je Hrvatima koji nisu HDZ, koji godinama ne mogu približno doći do nekih prava? Ovdje je problem unutarnja preraspodjela vlasti. Kako to uopće zvuči? I je li moguće da se odbija poslušnost Draganu Čoviću?

„Vrh stranke propušta priliku da snagom političkog autoriteta na brz, pravedan i principijelan način riješi nastale probleme u Hercegbosanskoj županiji, vrednujući izborne rezultate i izborni legitimitet“, poručuju iz Tomislavgradskog HDZ-a.

Što kažu u Livnu, ne znamo točno ili to Borjana Krišto kaže Čoviću u četiri oka.

„Ovim mjerama šalje se“, nastavljaju iz HDZ-a Tomislavgrad, „loša poruka svim članovima, simpatizerima i biračima da se umjesto izbornih rezultata i dokazane političke vjerodostojnosti i uspješnosti, promoviraju pojedinci bez dokazanog političkog autoriteta i općinske organizacije sa slabijim izbornim rezultatom.“

Cijeli tomislavgradski HDZ preuzima odgovornost stajući uz trojicu dužnosnika stranke u suspenziji. Izgleda da su pod pritiskom jer su osjetili majorizaciju.

Zanima nas što će se sljedeće dogoditi. Hoće li netko popustiti, hoće li Tomislavgrad dobiti mjesto premijera, hoće li se odreći toga mjesta, hoće li ustrajati u neposlušnosti, hoće li doći do raskola? Hoće li Borjana Krišto kao revna čuvarica Livna reagirati kao čelična dama ili će Čović prihvatiti zahtjeve na radost svih politički obespravljenih Hrvata i poradi mira u kući? Ili će istinski politički obespravljeni Hrvati kojih u nekim sredinama nema nikako na političkom planu, u danima koji slijede sve ovo pratiti kao lagano štivo uz jutarnju kavu.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});