KOMENTAR DANA: Kada će Balkan u EU?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Ocjena Federice Mogherini i Johanessa Hahna kao dvoje iznimno važnih osoba za zemlje Balkana a ispred EU, jer ona je visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU a on je unijin povjerenik za politiku sudsjedstva i proširenja, ovdašnjim zemljama i narodima znači isto kao što nalaz liječnika znači osobi koja liječi tešku bolest i čeka rezultat je li se bolest povukla ili nestala, ili je pak terapija bila neuspješna.

Tako je bilo i u aktualnoj ocjeni iz Strasbourga pa Srbija i Crna Gora pokazuju velike pomake, Europska komisija dala je preporuku za otpočinjanje pregovora sa Albanijom i Makedonijom, a što se BiH tiče, radi se na pripremi mišljenja o aplikaciji za dobivanje kandidature.

 

No, još sve ove zemlje moraju raditi na reformama u javnoj upravi, vladavini prava, poštivanju ljudskih prava, na ekonomiji i svugdje gdje su uočeni nedostaci, kaže visoka povjerenica. Dakle, ne samo da nemaju smisla ocjene pojedinih političara kao visokih dužnosnika ove države, Zvizdića, Čovića i slično, da bi BiH mogla do 2025. ući u EU, nego se to neće dogoditi ni tamo negdje 2050.

 

Ono što je posebno upečatljivo rekla Mogherini, a takve stvari malo tko primjećuje, jest njena poruka da je zapadni Balkan uvijek bio i bit će dio europske budućnosti. E sada, da se vratimo u povijest. Kada su europske velesile Španjolska, Engleska pa kasnije Velika Britanija, Pruska pa kasnije Njemačka, Portugal, Francuska, čak Nizozemska i Belgija, kada su u to vrijeme stvarale svoju budućnost i jačale bogatstvo zahvaljujući kolonijama te međusobno ratovale za prekomorske posjede, u isto vrijeme na zapadnom Balkanu događale su stvari „biti ili ne biti“ i Balkanu i Europi jer je Osmansko carstvo velika, jaka i strašno moćna povijesna činjenica.

 

Recimo samo primjer Hrvatske i kada je Hrvatska bila kraljevina. I dok je Hrvatska muku mučila na ostacima ostataka, a na cijelom Balkanu se vodili teški ratovi, preci današnjih „ocjenjivača“ Balkana ratovali su za posjede u Africi.

 

Bez obzira na povijest, ni sadašnjost ne ulijeva nadu zemljama na Balkanu u proširenje jer jednostavno, kako ocjenjuju mnogi analitičari, EU nisu samo Njemačka i Francuska, uniji je potrebna reforma sada, bez proširenja, i ona se sama u sadašnjem obliku mora preustrojiti. A kada ćemo mi pokrenuti i završiti reforme u javnoj upravi, ljudskim pravima i vladavini prava, ekonomiji i ostalim detektiranim problemima…

 

Je li to ikako moguće napraviti? Tko to na primjer u javnoj upravi, koja politika i vlast, smije pokrenuti reformu pa dati otkaztisućama zaposlenih koji ne rade ništa nego su tu samo što su ih zaposlili isti ti koji bi trebali pokrenuti reforme? A zna se zašto su ih zaposlili.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI