googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Ne može država naprijed bez dogovora uz kompromise od svih strana

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Bi li država Bosna i Hercegovina trebala u nedogled imati ured visokog predsjednika iliti ga OHR i ostale preskupe diplomatske inozemne protekcionističke institucije preko kojih se samo gleda kako vratiti dane kredite od lihvarskih međunarodnih financijskih organizacija, ili bi zajedno tri strane trebale konačno usuglasiti barem pokušaj ukrštavanja tri pravca u jedan pa krenuti naprijed? Ne nužno u NATO savez,može cijela država biti vojno neutralna. Ne treba nam oružja u njoj jer oružje lako može zapucati. Ali barem da krenemo prema EU jer nam treba zbog nas samih. Ali kako kada uopće ne funkcionira država? Barem se tako priča „na najvišim razinama Europske unije“, kako reče EU parlamentarka Željana Zovko, hrvatska EU parlamentarka koju treba poslušati jer u EU Parlamentu nemamo drugih zastupnika koji su nam još bliže vezani.

No, riječi Željane Zovko kao i Marijane Petir ili nekog trećeg iz EU Parlamenta prije,sada ili poslije, na više strana u Bosni i Hercegovini ostat će nečuvene jer dolaze od nekog iz Hrvatske i što se Hrvatska ili oni iz te zemlje imaju petljati u stvari Bosne i Hercegovine.Što njih briga kako mi funkcioniramo? E, pa, briga ih ali trebalo bi brigati i nas kako funkcioniramo i je li to (ne)funkcioniranje prepoznato u Bruxellesu. Jer, ako nam netko prenese viđenje briselskih dužnosnika o nama, i pogotovo ako je to prenošenje iskreno, onda je sigurno i dobronamjerno. A zašto ne bi bilo iskreno kada jedna EU parlamentarka kaže da najviše razine EU vide kako ne funkcioniramo, i zašto nas ne bi dobronamjerno upozorila u takvo stanje stvari?

Znamo i mi sami vrlo dobro kako ne funkcioniramo, odnosno naše funkcioniranje ne ide u smjeru obećanih integracija u željenom pravcu. I nećemo funkcionirati još dugo, sve dok u fokusu političara budu unutarnje političke vlastodržačke funkcije zbog kojih se prelama preko leđa istinskog dogovora kojim ćemo profunkcionirati kao zemlja kandidat za ulazak u EU. Ali je sve manje razloga da ikako više vjerujemo kako je to u interesu domaćim političarima, taj ulazak u društvo odabranih jer ovo nefunkcioniranje uistinu traje predugo, i očito je da je domaćim političarima sasvim dovoljno priključiti se na proračunske pipe u Sarajevu ili na jednoj od državnih, entitetskih ili županijskih institucija, gdje plaće nisu sedam tisuća eura kao u EU Parlamentu, ali u EU Parlamentu nema mjesta za sve koji bi tamo htjeli, i nema mjesta za malverzacije kakve postoje u domaćim institucijama i bezbrojnim odborima.

Dovoljno je pogledati rashodovne izdatke u državnom proračunu da se vidi što se sve financira i u kojem omjeru, a u svakoj potrebnoj i izmišljenoj instituciji treba čovjek ili više ljudi. Ako nizašto drugo, onda barem da preusmjeri financijske tokove u željeni pravac. Jedna odrađena dnevnica u javnim radovima vrijedi koliko godina dana u nekim (nisu sva takva) bespotrebnim odborima.

A zašto ne funkcioniramo i zašto je to vidljivo u svijetu? Pa, zbog toga što nema kompromisa. HDZ uvjetuje vlast u Federaciji promjenom Izbornog zakona koji bi trebao omogućiti legitimno predstavljanje, nepostojanje vlasti povlači za sobom nemogućnost donošenja proračuna te uz to nemogućnost raznih izdavanja prema socijalno ugroženima poput umirovljenika a onda će sastavljanje vlasti bez promjena IZ-a biti opravdano brigom za umirovljenike i ostale koji ovise o proračunu.

A u tu vlast bi, da napomenemo samo, mnogi pa i neki „lijevi“ koji se kunu i kleli su se kako neće sa SDA. I zato je bolje sastaviti vlast sa starim koalicijskim partnerom, prije nego li lijevi skupe dovoljno „izdajnika“ iz svojih redova koji bi rado fotelju. Foteljaška dosljednost je jedina dosljednost, uz davanje lažnih obećanja, koja je u ovoj državi na djelu. Zato i ne funkcioniramo, hvala na napominjanju od strane gospođe Zovko i njenom prenošenju kako nas vide u vrhu EU-a, ali znamo i sami da nismo primjereno i dovoljno funkcionalni niti ćemo biti dok nas vode jedni te isti sa jednim te istim programima ispunjenima obećanjima koja se od izbora do izbora ponavljaju i dosljedno krše. U tome funkcioniramo kao švicarski sat.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});