fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Što kada lijekovi nisu djelotvorni?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Globalno gledajući, pola reklama na televizijama u smislu komercijalnog programa zauzimaju farmaceutske industrije. I za sve postoji lijek. Lijek za sve i na kraju masa lijekova za želudac i jetru koji će pomoći da se ta dva organa ne unište od svega što unosimo u organizam pa tako i od pustih lijekova za druge svrhe.

Za impotenciju tu je afrička šljiva, naravno. Eno, čovjek ju pokušao ispeći u Rami i mislio dobiti šljivovicu kao tekući afrodizijak kadli, čim je prokuhala voda, cijev rakijskog kotla se digla u zrak poput sjevernokorejske balističke rakete na lansirnoj rampi. Šala, naravno. Reći će ramljaci da je šljivovica sama po sebi, u umjerenoj količini, dobra za organizam, poletnost pa i za one stvari. Kao i loza u južnijim djelovima Hercegovine. Ako ništa, malo za hrabrost.

I za glavobolju je tu masa upotrebljivih farmaceutskih pripravaka koji viču s reklama da udarimo bol tamo gdje najviše boli. Za tjeskobu, depresiju i druge psihološke probleme postoje rješenja u obliku tablete. Odnosno, tableta. Jer se različito zovu pošto su različite farmaceutske firme proizvođači ali im je svrha ista baš kao i sastav. Posljednjih godina sve češće možemo pročitati u medijima da stanovnici Bosne i Hercegovine sve više troše antidepresiva.

Jedna od posebno iritantnih reklama jest ona u kojoj žena kao na osuđeničkoj stolici u svoju obranu od osjećaja tjeskobe spominje kuću, posao, djecu i ostale obveze koje je bacaju u „depru“. Hoće reći, obiteljski život i odgajanje djece je toliko neuobičajen i težak posao kojega nitko nikada prije nje nije obavljao pa je njoj i svim ženama i muževima u istom položaju potrebna pilula sa magičnim učinkom. Pa kako ćeš, ženo Božja, nadrogirana spremiti djeci ručak i stvari za školu?

U redu, znamo da je odgajanje djece težak posao, znamo da je posao kućanica često i obezvrijeđen, ali je neusporedivo kako su živjeli naši stari uzdignuta čela, bez struje i vode, do samoga poroda žene radile na polju na način da bi današnje feminističke udruge tražile doživotne zatvore za djedove – gazde kuća koji su to dopuštali, i opet se djeca odgajala. Štoviše, postala ljudi kao i današnji, samo malo čvršći fizički a i psihički, neopterećeni modernom tehnologijom.

Tko je se prije žalio na glavobolju, kuću i svakodnevni posao kao životnu, i to previše tešku, obvezu?

Posebno mjesto kod pustih antidepresiva i tableta protiv tjeskobe zauzimaju pripravci za spavanje. Sat vremena prije planiranog odlaska u krpe samo je potrebno grcnuti jednu i spavaš osam sati bez ikakvih prekidanja. Ali, da ne bi sve počivalo na tabletama jer svi lijekovi načinjeni u laboratoriju osim što u jednome pomažu, u drugome škode, tu su i prirodni trikovi za rješavanje zdravstvenih problema ili olakšavanje tegoba. Među njima i savjeti za dobar san.

Ići leći u isto vrijeme, ostaviti mobitel u drugoj sobi, prozračiti sobu, a kao izlika i upozorenje da se ipak ne može bez medicinskih pomagala, tu su i posebni madraci i jastuci, dostupni u dvanaest mjesečnih rata. S posebnim popustom za članove kluba s pet zvjezdica.

Insomnija je s razlogom rasprostanjena u današnje vrijeme. Ne kao tjelesna anomalija i problem krvožilnog sustava već kao posljedica neuravnoteženog živčanog sustava. Stres. Stres i njegove posljedice ali i ono što je najvažnije, sami uzroci stresa zaslužni su za nespavanje te samim time i nervozu, umanjenu psihofizičku sposobnost, brzo umaranje, noćne more.

Vjerujte, ne pomaže ni stara izreka da je u zdravu tijelu zdrav duh ako čovjek ima problema koji mu ne izlaze iz uma. U svakom kutku ove države čovjek ima priliku raditi fizički dovoljno često i teško da se dovoljno umori za jedan dobar san od osam sati. Primjerice, sadnja duhana ili smilja je dobra za dobar san ako je za dobar san potreban fizički umor. To je što se tiče Hercegovine a ni u Bosni ne nedostaje fizički napornih poslova. Ali, ne pomaže ni cjelodnevno kopanje ako čovjek s istim problemima s kojima je se jutros ustao, večeras ide spavati. Ima slučajeva koji, kada legnu u krevet, zaborave na sve i jedini cilj im je san. Ostvare ga. No, što kada fizički umorni legnete i nakon tri sata sna se oči otvore i „zvrče“ poput svjetionika na Palagružu?

Ako čovjek ima probleme, s farmaceutskim pripravcima ih može tek obojiti u ružičasto dok djelovanje lijeka traje. Problemi ostaju. Biti nezaposlen i u dugovima, imati djecu a biti nezaposlen dok banke zovu, ne imati sredstva za formiranje normalnog života i omogućavanje životne košarice, imati neprijatelje realno moćnije od sebe koji te „ne šljive“ dva posto, ne kontaju da si ikako živ, sve je to previše za jedan obični ljudski mozak. Toliko misteriozan i nedokučiv a u isto vrijeme toliko labilan i sklon vanjskom utjecaju. A najgore je doživjeti osobnu tragediju, nevolju u obitelji. No to je također dio sudbine.

S druge strane kažu da je još gore imati a biti u utrci da imaš još više. Ne znam, nisam okusio kao i mnogi u ovoj državi. Ali je to slučaj kada čovjek sam izaziva sudbinu. Kažu i da moćnici često imaju nemiran san, prekidan svakodnevnim problemima. Biti na položaju a biti ugrožen i za sebe i za položaj. Biti na vlasti a približavaju se izbori dok se fotelja ljulja kao tokijski neboder a nekakvi tužitelji istražuju prodaju državne zgrade po nerealnoj cijeni. Pomažu li tada farmaceutski pripravci koji završavaju na –san, -kan, apaurin i drugi? Ili takvi bezbožnici svakako nemaju savjest da ih muči pa spavaju bez problema iako su, da oprostite na izrazu, pokakili i šefa i stanicu.

Motika i crno vino jesu lijek za nesanicu kod seljaka. Poštenih, radišnih seljaka. Za moćnike na vlasti i za kmetove pod njima koji trpe tu su milijuni tableta antidepresiva u sve većoj upotrbi u Bosni i Hercegovini, na radost njihovih proizvođača. Ali, nekako logično gledajući, čovjek koji je ostvario barem nešto od svojih relanih ciljeva, a to uspio ne zadirući u normalne životne tokove, ili jednostavnije rečeno, onaj tko je na pošten način stekao svoje, spava mirno i dugo sve da je u bodljikavoj žici. Takvima, u ovoj državi, svaka čast.

A sada, na vašu radost, čitatelji, moram prekinuti jer je vrijeme za svakojutarnju tabletu protiv hipertenzije. Pola iznosa snosi Zavod za javno zdravstvo i osiguranje zahvaljujući Službi za zapošljavanje, a pola džep.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});