fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kongres ujedinjenja ljevice prije ili nakon lokalnih izbora?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Bolno i razorno rastakanje ljevice unutarnjim obračunima ili vanjskim podmetanjima je, po svemu sudeći, neslavno privedeno samom kraju i logično je očekivati njezinu revitalizaciju.

Dva bloka

Kako sada stvari stoje resetiranje će, barem za jedno razdoblje, polučiti dva suprostavljena bloka, Bosanskohercegovački u kojem su SDP i Naša stranka na jednoj, te zamišljeni blok sa ujedinjenim strankama: DF, Socijalna pravda i demokracija (SPD), Socijal demokracija (SD) i Građanski savez na drugoj strani.

Bosanskohercegovački blok se već uhodao, postali su prepoznatljivi na političkoj pozornici  dok stranke koje su nastale iz bunta i otpora spram višegodišnjeg nezadovoljstva raznoraznim stvarima u SDP-u ovih dana zaživljavaju projekt ujedinjenja.

Kako se doznaje od aktera cijele priče, nema upitnika iznad ujedinjenja i svi su čelnici stranaka navodno plebiscitarno za objedinjavanje tog dijela ljevice, samo se razilaze oko taktike i tajminga za privođenje kraju tog zanimljivog posla.

Svi su suglasni kako je na lijevome spektru ‘apsolutno potrebna šok terapija’, dvojba je da li s Kongresom ujedinjenja ići prije ili nakon lokalnih izbora. Kako doznaje Dnevni list, čelnici DF-a i Socijal demokracije Željko Komšić i Enver Bijedić su skloniji opciji da se ne žuri i ne prelama preko koljena, odnosno da se ujediniteljski Kongres ipak održi  nakon općinskih izbora.

S druge strane šef SPD-a Ivo Komšić i njegovi najbliži suradnici Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović su zagovornici da se Kongres ujedinjenja pod svaku cijenu održi već na proljeće, dakle pred općinske izbore. Smatraju da bi se odugovlačenjem splasnuo onaj politički žar i zanos koji sada vode političke čelnike navedenih stranaka.

U svemu je Građanski savez propratna pojava. Debata oko toga će još potrajati i sastanci se svakako realtivno često već održavaju.

Sporazum o ujedinjenju

U međuvremenu je zgotovljen Sporazum o ujedinjenju koji je dostavljen svim strankama i očekuje se da će se one ovih dana o tome očitovati. Malo se to oteglo jer je lider DF-a Željko Komšić ovih dana boravio ‘preko bare’ gdje je imao višednevne intenzivne aktivnosti u New Yorku. U SDP-u i Našoj stranci uopće ne komentiraju poteze koje povlače dvojica Komšića, Bijedić i Lagumdžija. Bode u oči kako čelnik DF-a Željko Komšić za sada vrlo vješto izbjegava komentiratiprojekt ujedinjenja DF-a, SPD-a, SD-a i Građanskog saveza. Za javnost se Komšić izmirio sa svojim nekadašnjim ‘stranačkim  dželatom’ ZlatkomLagumdžijom, ali još para uši Komšićev uljudni i dobronamjerni  savjet i Lagumdžiji i utemeljiteljima SPD-a da Zlatko Lagumdžija svojim ponašanjem ‘iritira’ javnost i da je puno bolje da se malo makne u stranu.

Skeptici se pribojavaju da bi u jednom bloku opet moglo biti tijesno za dvojicu ‘ters’ političara, Komšića i Lagumdžiju pri čemu je Željko Komšić i s DF-om u znatno boljoj poziciji i može dirigirati potezima za razliku od potkresanog bivšeg šefa SDP-a.

Kako tvrde akteri, zamišljeno ujedinjenje DF-a, SPD-a, SD-a i GS-a bi bio samo prvi, odlučni korak, ka okurpnjavanju ljevice i ujedinjenju svih stranaka u jednu opciju.

Ne kriju kako uvijek računaju i na nužne unutarnje promjene u SDP-u, jer naprosto tu kralježnicu ljevice s respektabilnom tradicijom i poliitčkom baštinom nitko ozbiljan ne može zaobići u projekcijama sveljevičarskoga okupljanja.

Treba ipak položiti prvi test. Ujedinjenje DF-a, SPD-a, SD-a i Građanskog saveza nije mali izazov, ako ta kušnja bude savladana onda se može ozbiljno početi baviti mišlju relaksiranja odnosa i fuzije svih lijevih snaga u BiH.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});