fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kontinuiranim dijalogom rješavati izazove s kojima se suočava BiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Jačanje društvene kohezije na lokalnoj razini preduvjet je za unapređenje povjerenja i procesa pomirenja, stabiliziranja prilika uopće, jačanje mira te svih pozitivnih promjena u BiH.

Istaknuto je to danas na Trećoj konferenciji “Platforme dijaloga”, organizirane u Sarajevu u sklopu projekta Ujedinjenih naroda (UN) “Dijalog za budućnost” i u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.
Istovremeno, ocijenjeno je da svi akteri bh. društva, uključujući donositelje odluka i građane, a posebno mladi moraju postati generator svih demokratskih procesa u BiH i to putem angažmana u konkretnim projektima i aktivnostima, orijentiranim ka boljem međusobnom razumijevanju, bez obzira na razlike bilo koje vrste.

Sudionike skupa, u čijem su fokusu kultura, obrazovanje i mladi kao segmenti i agensi pozitivnih promjena u BiH, pozdravio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši da je proces pomirenja u BiH temeljni proces na kojem se baziraju sve pozitivne promjene u BiH.

Podsjetio je da je cilj projekta da putem partnerstva s UN-om poveže vladin i nevladin sektor, te da omogući građanima međusobno povezivanje, upoznavanje i suradnju, prije svega među mladima, dijeleći uvjerenje da se samo kroz kontinuiran dijalog mogu rješavati izazovi s kojima se suočava BiH, njeni konstitutivni narodi i njeni građani.

– U godinu i pol dana provedbe, projekt “Dijalog za budućnost” postigao je mnogo. Dijaloške platforme i forumi mladih formirani u sklopu ovog projekta okupili su stotine sudionika, a kroz podršku desecima inovativnih projekata u domenu kulture i obrazovanja doprle do 150.000 ljudi. Posredno, više od milijun građana, trećina bh. stanovništva, došla je u dodir s projektom. Kroz brojne aktivnosti u 80 gradova naše zemlje i zemalja regije, ovaj projekt nosio je poruku mira, tolerancije, dijaloga i zajedništva – precizirao je Izetbegović.

Pozvao je sve relevantne aktere da nastave aktivnosti u sklopu spomenutog projekta “jer su izgradnja povjerenja i pomirenje trajni procesi koji osim dobre volje iziskuju i vrijeme, odlučnost i posvećenost”.
– Da bi korist ovog projekta bila trajna, neophodno je očuvati postignutu sinergiju u djelovanju međunarodne zajednice, institucija vlasti na svim razinama, civilnog društva i drugih zainteresiranih aktera – kazao je.

Izetbegović smatra da bi bilo izuzetno korisno proširiti opseg djelovanja u regiji, te time postići kvalitativni i kvantitativni pomak, a s obzirom na to da se politika, gospodarstvo, interesi, a time i sudbina BiH tijesno prepliće sa susjedima.

– Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, izgradnju uspješnog gospodarstva i tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje, a ne okoštale predrasude i razmirice iz prošlosti, biti temelj boljitka za sve – poručio je predsjedatelj Predsjedništva.

Istaknuo je uvjerenje da će se BiH, usprkos svim razmiricama i razmimoilaženjima, osloniti na kontinuitet boljeg dijela vlastitog naslijeđa – na naslijeđe mira i prosperiteta.

– Želim još jednom istaknuti i da je proces pomirenja u bh. društvu najvažniji temeljni proces na kojem se baziraju svi pozitivni procesi u društvu i u državi. Ako on ide valjano, i sve ostalo u ovoj državi i ovome društvu ide valjano. Taj proces politika mora objedinjavati i usmjeravati – naglasio je Izetbegović, ocijenivši da samo zajedničkim snagama, kroz neumorno zalaganje i trud na razvijanju i jačanju međusobnih veza, narodi i građani ove zemlje mogu postići napredak i osigurati stabilnost potrebnu za uspješan razvoj.

Sudionicima konferencije, čijem su otvaranju, među ostalim, prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH, obratila se i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, podsjećajući da je realizacija spomenutog programa počela prije dvije godine na inicijativu Predsjedništva BiH, te da su za njegovu implementaciju zadužene tri agencije UN-a – Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) i Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u suradnji s Predsjedništvom BiH.

– Ovaj program fokusiran je u potpunosti na mir, na unapređenje, izgradnju i održivost mira – kazala je, navodeći da su putem dijaloga s građanima razmatrani modaliteti unapređenja društvene kohezije tolerancije i jačanja povjerenja i procesa pomirenja.

Ukazala je na izravnu međuovisnost između održivog mira i razvoja, podsjećajući da je koncept održivog mira u središtu nove globalne razvojne agende, prihvaćene od zemalja-članica UN-a.

Sinanoglu je istaknula da razlike trebaju inspirirati, te da djelovanje za dobrobit svih bez obzira na vjersku, etničku, političku ili neku drugu pripadnost mora biti u vrhu prioriteta, a da jačanje društvene kohezije, uzajamnog razumijevanja i solidarnosti nemaju alternative.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});