fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Premijera predstave „Huzur“ u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Danas je u „Studiju 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji slovenske rediteljice Alme Lapajne. Premijerna izvedba bit će odigrana u petak, 07. veljače tekuće godine na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati.

„Ovo je jedna od onih predstava koje se rade iz ljubavi i iz potrebe da se ispriča priča, i upravo u tome leži njen potencijal. Na našu sreću, svi produkcijski izazovi s kojima se redovno susrećemo nisu bili prepreka da dobijemo predstavu koja u umjetničkom, estetskom i sadržajnom smislu čini veliki iskorak naprijed u našem repertoaru. Takođe, za pozorišni život grada Mostar prava je sreća dobiti rediteljicu evropskog kalibra kakva je Alma Lapajne i ne dvojim da je njena estetika pravo bogatstvo ali i osvježenje u kulturnom životu grada. U svakom slučaju, naša očekivanja od predstave su i više nego ispunjena jer smo dobili emotivnu, slojevitu predstavu sa snažnom porukom a sudeći prema interesu publike, nemam nikakve dvojbe da će imati ko anticipirati te poruke“, istakao je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović.

“Huzur” donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

”Dala sam riječ Emiru Spahiću, umjetničkom direktoru NP Mostar da ću doći i režirati ovu predstavu. Nisam znala kakva će biti dramatizacija jer književno djelo Martine Mlinarević je književno djelo. To je u stvari dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom. Napisan je veoma lično, sa puno strasti, sa puno bola, sa puno straha, sa puno afirmacije žene kao takve.”, kazala je redateljica Alma Lapajne, dodavši da “Huzur u stvari nije stanje, to je dinamičan proces traženja huzura i to nam se događa čitav život.”

„To što je Martina Mlinarević za neke kontroverzna ličnost nije bio razlog niti za niti protiv da radimo predstavu, već isključivo umjetnički i estetski razlozi sadržani u knjizi”, zaključio je Mujkanović.

Dramatizaciju teksta potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Prva repriza predstave je već narednog dana 08. veljače, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. veljače od 20 sati.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9:00 do 14:00 sati, na dan igranja predstave od 9:00 do 14:00 sati, te od 18:00 do 20:00 sati, priopćeno je iz NPM.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});