fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KVISKO PROKUHAO: Ljubić pere ruke od Aluminija!

Autor: Vijesti.ba

MOSTAR - Božo Ljubić je potvrdio da će se 15. srpnja održati zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a, a tema sastanka bit će rasprava o svim problemima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Ljubić je nakon današnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru podsjetio da već devet mjeseci nakon izbora nisu formirani Vjeće ministara BiH i Vlada FBiH, neke kantonalne vlade, te se, kako je istakao, urušava međunarodni ugled BiH, te da je potrebna jedna rasprava o tim stvarima.

“Svjedoci smo svega što se dešava u BiH, pa i ovdje u Mostaru vidite problem koji imamo s Aluminijem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže kako je BiH raspadnuta država, bivši visoki predstavnik kaže da je ona na krak da postane propala država, t su sve stvari koje traže od odgovornih čimbenika da pristupe ozbiljnim razgovorima o rješenju krize u BiH”, kazao je Ljubić.

Ljubić je dodao kako smatra da je funcionalna država BiH interes svih u ovoj zemlji, a da je posebno to hrvatski interes.

“Priznajem, bez obzira da li to neko može zloupotrijebiti, Hrvatima najmanje odgovara kaos. Zbog toga i organizujemo sastanke i djelujemo da se traži rješenje. Opcija status quo ne odgovara nikome”, poručio je on.

Opcija izolacionizma, nacionalističke radikalizacije, nastavlja Ljubić, također rađa samo takav odgovor, jer se separatizam i unitarizam međusobno hrane.

“Naše stajalište ćemo predložiti kroz jedan dokument da pristupimo na jedan kreativan i konstruktivan način tražeći rješenja na temelju principa Dejtona, a to su principi jednakopravnosti, konstitutivnosti naroda na temelju presuda relevantnih sudova – Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH”, kazao je Ljubić.

Ljubić je kazao kako ne može korektno govoriti o kakvom dokumentu se radi, jer će to uraditi Predsjedništvo HNS-a.

Ljubić je osvrnuvši se na stanje u Aluminiju kazao kako se o tome raspravljalo i ranije, ali da Glavno vijeće HNS-a nije prva adresa koja bi trebala dati odgovor na pitanje o stanju u Aluminiju.

“Problem Aluminija je problem bh. apsurda. Zar nije apsurdno da Vlada FBiH, koja je vlasnik Elektroprivrede daje privatnom preduzeću Arcelor Mittal iz Zenice struju za 42 eura po kilovat satu, a Aluminiju koji je njeno vlasništvo po 78 eura. Puno ta činjenica govori o tome koje je ovdje odgovorna adresa za stanje u Aluminiju i gdje treba tražiti rješenje. To je Vlada FBiH.

Član Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak je istakao kako za formiranje vlasti postoje određene procedure, ali da, nažalost, po našim zakonima nisu previđene nikakve sankcije.

“Mi smo jedanput imali čak i slučaj da 15 ili 16 mjeseci nismo imali vlast, aiskreno se nadam da se ovaj put tako nešto neće dogoditi. Nisam preveliki optimista da će se to dogoditi u narednih mjesec dana, ali realno je očekivati da barem jesen bude ta kada ćemo konačno dobiti Vijeće mnistara BiH, kazao je Bariša Čolak.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});