Makedonci zainteresirani za Sporazum o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s veleposlanikom Republike Makedonije u BiH Ristom Velkovskim o suradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i državljanstava.

Na sastanku je konstatirano da Republika Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno dobre odnose u svim oblastima, a iskazan je interes za unapređenje suradnje u oblasti državljanstava i kulture.

Ministar Osmanović i ambasador Velkovski izrazili su spremnost obje zemlje da se pokrene procedura na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Makedonije.

Velkovski je rekao i da je njegova država spremna za postizanje novog sporazuma o suradnji u oblasti kulture kojim bi se omogućilo otvaranje kulturnih centara, a s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine dvije zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o suradanji u oblasti obrazovanja. Konstatirano je da nadležne institucije trebaju poduzeti aktivnosti kako bi se djeci iseljenika iz Bosne i Hercegovine u Makedoniju omogućilo učenje na maternjem jeziku, navodi se u priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI