fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Mile lagan kao perce: U sudnici nonšalantno sjedio i čitao knjigu

Autor: Dnevno.ba

U nastavku suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, koji su optuženi za nepoštivanje visokog predstavnika visokog predstavnika, danas su saslušana dva svjedoka – Vladimir Janković i Milka Devušić.

Oni su u jednom razdoblju obavljali dužnost v.d. direktora Službenog glasnika RS.

Ročište je opet obilježeno Dodikovim performansom, na konstataciju sutkinje Sene Uzunović tko je sve prisutan u sudnici, Dodik, koji je nonšalantno sjedio i čitao knjigu, samo je podigao ruku, time potvrdivši da je prisutan, prenosi Avaz.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Ispitivanje svjedoka

Poslije je normalno sjeo kada je počelo ispitivanje svjedoka.

Vladimir Janković je potvrdio da je dužnost v. d. direktora obnašao od 4. svibnja do 24. svibnja 2023. godine. On je praktično radio na toj funkciji radio samo dva dana, jer je 19. svibnja uzeo bolovanje i podnio ostavku.

Obavijestio je nadležne da se ne uklapa u način rada Službenog glasnika, te da mu je teško putovati iz Gradiške u Banju Luku.

Na pitanje tužiteljice Nives Kanevčev, koja mu je predočila njegovu izjavu datu u SIPA-i, gdje je naveo da je ostavku dao zbog velikog stresa, svjedok je naveo da nije mogao obavljati dužnost kako je mislio.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

“Zle namjere”

Na to se oglasio Dodik, koji je rekao da je očito da Tužiteljstvo nema dokaza, da je sve improvizirano na najvećem mogućem nivou.

– Treba poštovati dignitet svjedoka. Svjedokov iskaz je bio dosljedan. Tužitelji su htjeli nešto drugo. To govori o njihovim zlim namjerama – rekao je Dodik.

Svjedok Janković je također na pitanje obrane Lukića, odgovorio da nitko na njega nije vršio pritisak da preuzme posao, niti da podnese ostavku.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je Milki Devšić predočila obrazac Službenog glasnika RS, pod nazivom “SG32”, na što je svjedokinja kazala da je to njihov interni obrazac na kome se vidi tko je sve sudjelovao i što je uradio u pripremi broja glasnika.

Istaknula je više puta da taj obrazac je internog karaktera i da nema nikakvu težinu.

Taj obrazac može potpisati i glavni i odgovorni urednik, a zna se dogoditi i da ga ne potpiše, više puta je naglašavala da oni objavljuju samo po Akte po Zakonu o objavljivanju zakona i propisa RS.

Previše se opustili, Dodik i Vučić vrijeđali novinarku: ‘Vidi ti ove krave’

Opet je Dodik reagirao i kazao:

– Ponosan sam na ljude u Službenom glasniku. Poštuju proceduru i rade sve po zakonu. Oni ne odlučuju hoće li biti nešto objavljeno u Službenom glasniku ili ne. Tužiteljstvo pokušava na ovaj način pribaviti sebi neku snagu. Službeni glasnik nije tijelo koje donosi odluku. Što će se po službenoj dužnosti objavljivati? Tužitelji i ne bi mogli raditi u Službenom glasniku.

Na to je reagirala sutkinja Uzunović, koja je zamolila Dodika da ne vrijeđa sudionike u postupku.

Nakon pauze, Tužiteljstvo je uložilo samo dva naloga o izuzimanju dokumentacije, a obrana će se do narednog pretresa, zakazanog 29. travnja, pismenim putem očitovati o materijalnim dokazima.

Dodik je ispraćen pljeskom od pristalica ispred Suda

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});