Ministar Jusko se sastao s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar komunikacija i prometa BiH IsmirJusko je održao danas sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u. Teme sastanka bile su Zakon o javnom RTV sistemu, problem stabilnog financiranja javnih servisa i proces digitalizacije.

„Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je izmjene ovog zakona 2015. godine čime bi se izmijenio sistem naplate takse, međutim iste nisu naišle na podršku. Naime, bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen. Ministarstvo će raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse“, naglasio je ministar Jusko, dajući punu podršku Sindikatu u borbi za njihova prava.

Predsjednik Sindikata samostalnih radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i ime Sindikata ponudio suradnju ministru Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.

„Prijedlog Sindikata u vezi sa izmjenom Zakona tiče se izmjena definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u proračunu BiH za vraćanje duga Europskoj radiodifuznoj uniji.

Nadamo se što skorijem usvajanju izmjena Zakona s obzirom na to da financiranje BHRT-a ovisi isključivo o ugovoru s Elektroprivredom BiH, koji ističe krajem ove godine“, kazao je Smital.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI