fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Munafik, rulja, šuše i magarci

Autor: Muhamed Pivić (blogger)

ZENICA - U Zenici nije problem gradonačelnik. Ni onaj prošli, a ni ovaj sad. U Zenici je problem rulja i sklonost histeričnom ponašanju.

Djeluju bez jasnog vodstva i uglavnom na vlastitu inicijativu. Slijede kratkoročne ciljeve (pljačke, javna pogubljenja ili diskreditacije linčom i sl.). Sjećam se demonstracija 2014.godine i rulje koja je podržavala rahmetli Husejina Smajlovića nastojeći da se stavi između policije i demonstranata. Da, dobro ste pročitali, između policije i demonstranata. Osim podrške boračkih organizacija, sportskih klubova, sindikalista i kolektiva javnih poduzeća tadašnji gradonačelnik je uživao ugled i kod jednog dijela rulje sklonoj psihopatskom i histeričnom ponašanju. Otud i njihova nastojanja da stanu između policije i demonstranata. Naravno, to se nije desilo zahvaljujući razumu i procjeni gradonačelnika Smajlovića da bi mu takva podrška donijela još veće nerede u gradu.

Vjerujem da je i danas ista ta rulja na strani ovog gradonačelnika jer kao i gore nabrojani kolektivi, ekonomski ovise o njemu. Sto maraka ovom, cvaja onom, jednokratne pomoći za jednokratnu ili kratkoročnu podršku. Danas su na strani ovog a sutra će biti na strani “onog” iz bilo koje političke opcije dolazio, u protivnom nema izdvajanja iz proračuna. U sociološkom smislu su itekako ovisni od gradonačelnika i gradskog proračuna tako da ne treba da vas iznenađuje podrška tih kategorija društva. Rulje je bilo i ranije i bit će je i kasnije a njeno ponašanje ovisit će od obraza i procjene stanja onog kome daju podršku. Sve je dobro dok su sigurni u sebe i svoju dominantnost…dok misle da su nadmoćniji i ljudi u gradu će biti mirniji.

Dakle, nisu samo političari ti koji mijenjaju dresove, mijenjaju ih i zaposlenici javnih poduzeća, boračke organizacije, sportaši i sportski radnici, rulja, šuše i magarci.

A gradonačelnici, k’o gradonačelnici, ma koliko podržavali ili “lajali na zvijezde”, sa “zvijezdama” se druže, a neki od njih sjede u halki s dervišima. Ovakvu količinu munafikluka, vjerujem, do sad niste vidjeli. Od njeg rulji i šušama rastu magareće uši al’ koga briga. Bitno je da se druže.

U biti, ovo se može primjeniti na cijelu BiH.

“Sve isto.. kopija stanja u Bugojnu 2014”, kaže jedan fcb.prikatelj i zato se postavlja pitanje da li je došlo vrijeme da se pojave ili dignu glas oni koji nisu dio rulje?

*derviši: to su vam oni “huktavci” koji sjede u krug i izgovaraju u glas molitve ili npr. istjeruju šejtana (đavola) iz obuzetog insana. Neki od ciljeva ovog filozofsko-religijskog pravca su: skrušenost, borba protiv sebe i vlastitog ega.

U selu Kaćuni u srednjoj Bosni koje gradonačelnik Kasumović često spominje u negativnom kontekstu po pitanju fakultetskih diploma derviška tradicija se baštini stoljećima.

* Munafik (na arapskom: munāfiq, منافق; plural: munāfiqūn) u islamu označava licemjernu osobu, tj. onoga tko se prikazuje vjernikom, a nije vjernik.

Autor: Muhamed Pivić (blogger)
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});