googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na spisku više birača nego građana u BiH?!

Autor: EuroBlic

SARAJEVO - Centralni birački spisak BiH bit će prečišćen do općih izbora 2018. godine, saznaje „EuroBlic“ iz izvora bliskih CIK BiH.

Nakon što je posljednji popis stanovništva pokazao apsurdnu situaciju da u BiH ima više birača nego građana, izvori iz CIK tvrde da je vrlo izvjesno da posle lokalnih izbora sledi prečišćavanje Centralnog biračkog spiska. Neslužbeno se saznaje da je samo u posljednja tri mjeseca broj birača u BiH povećan za 17.000, što je i za državne parlamentarce nevjerojatan podatak.

“Centralni birački spisak bi trebalo da bude samo odraz baze podataka iz Agencije za indetifikaciju dokumenta (IDDEEA), s tim što bi ga najmanje dva puta godišnje trebalo prečišćavati. Očigledno je da IDDEEA nije dobro uvezana sa matičnim uredima, da ako je neko umro mora da bude automatski brisan sa biračkog spiska. Takođe, i osobe koje su odjavile boravak iz BiH trebalo bi da budu brisane sa biračkog spiska”, kaže poslanik SNSD i član radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović.

On priznaje da se prilikom izmjena Izbornog zakona BiH nije vodila rasprava o Centralnom biračkom spisku, jer za to nije postojala politička volja.

Poslanik NDP Momčilo Novaković smatra da najveću odgovornost za točan birački spisak ima CIK BiH.

“Nema tu puno mudrosti. Postoji prostor, ali nema volje i političke suglasnosti oko toga da se spiskovi ažuriraju i da Centralni birački spisak odražava stvarni broj birača koji mogu izaći na izbore. Čim parlament BiH počne da radi, pozabavit ćemo se time, da se – ako postoje neka zakonska ograničenja za točnu evidenciju – ona otklone”, kaže Novaković.

U CIK BiH navode da podatke za Centralni birački spisak dobivaju, prije svega, od IDDEEA.

“Svi koji imaju važeću osobnu iskaznicu, pa i oni koji su u inostranstvu, nalaze se na Centralnom biračkom spisku. Takođe, i oni koji nemaju sobnu iskaznicu IDDEEA, ali su imali prebivalište u BiH 1991, mogu da budu registriranii birači ako dostave uvjerenje o državljanstvu BiH. U čitavoj priči su i nadležni organi koji bi trebalo da dostave odgovarajuće podatke IDDEEA, prije svega matični uredi, koji vode evidenciju o umrlima. Možemo samo pretpostaviti da tu ne postoji ažurnost”, rekla je portparol CIK BiH Maksida Pirić.

Autor: EuroBlic
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});