fbpx

Nadbiskup Hranić: U svijetu ima toliko agresivnosti, treba nam krotkost

Autor: Hina

Đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit Đuro Hranić rekao je u ponedjeljak, na svetkovinu Svih svetih, kako je svetost dar, ali i zadaća.

Predvodeći svečano misno slavlje ispred kuće oproštaja na Gradskom groblju u Đakovu, Hranić je kazao kako su svi – putnici na ovoj zemlji.

“Groblja nas na to podsjećaju – da smo samo putnici na ovoj zemlji, da će jednog dana doći kraj ovoga života, a što onda? Koji je smisao i cilj našeg života? Današnja svetkovina na to odgovara – zajedništvo, općinstvo svetih, sudjelovanje na božanskom trojstvenom životu… Zajedno s nama i prije nas u to su zajedništvo svetih ušli i pripadaju toliki naši roditelji, bake, djedovi, prijatelji, koji su završili svoje zemaljsko hodočašće putujuće Crkve i otišli pred nama”, rekao je Hranić.

Nadbiskup Hranić u svojoj se homiliji, uz ostalo, osvrnuo i na potrebu da današnji čovjek treba biti krotak, ma koliko to bilo teško u svijetu punom agresivnosti.

“Krotkost je Isusova značajka jer on sam za sebe kaže: ‘Učite od mene jer sam krotka i ponizna srca.’ Krotki su oni ljudi koji imaju vlast nad sobom, koji ostavljaju drugima prostora, slušaju ga i poštuju njegov način života, ne pokušavaju ga svladati ni omalovažiti. Ne žele gospodariti, u svemu dominirati i nametati vlastite ideje i interese na tuđu štete. Te su osobe koje plivaju protiv struje i mentaliteta svoga vremena i nisu osobito cijenjene u očima drugih”, rekao je Hranić.

Poručio je i da u ovome svijetu, gdje ima toliko agresivnosti, gdje prvo iz nas u svakodnevnom životu izlazi agresivnost, napad kao najbolji oblik obrane, trebamo krotkost – strpljivo osluškivati, ne napadati, čekati. Krotkost, bez nje nema svetosti”, poručio je Hranić.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Hranić predvodio je molitvu kod Velikog križa na Gradskom groblju.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI