fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Navijački neredi u Sarajevu, Poljaci uzvikivali; “Ovo je Srbija”

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Ukupno 27 osoba, od čega 11 državljanja BiH, sedam Poljske i devet policajaca, povrijeđeno je u navijačkim neredima koji su se dogodili u noći s ponedjeljka na utorak kada su se sukobili navijači NK Sarajeva i poljskog NK Lech na vogošćanskim ulicama.

Od navijača iz Sarajeva njih trojica su zadobili teške tjelesne ozljede, dok su ostali, kao i sedam Poljaka prošli sa lakšim tjelesnim ozljedama. Prilikom intervencije, lakše je povrijeđeno i devet policijskih službenika. Povrijeđenim navijačima oba tima, liječnička pomoć je ukazana u Klinici urgentne medicine bolnice Koševo. Kod S. E. (1984) i maloljetnog Z. A. (1999) su konstatirane teške ozljede glave te su obojica zadržani na Klinici za neurokirurgiju, dok je H. E. (1995) primljen s višestrukim kontuzijama po tijelu te je zadržan na promatranju.
Iz sarajevskog MUP-a su jučer priopćili da je u Jošaničkoj ulici u Vogošći došlo do narušavanja javnog reda i mira tučnjavom između navijača FK Lech i „veće grupe mlađih osoba iz Sarajeva“. U MUP-u kažu da je na mjesto prijave upućeno više policijskih patrola koje su uspjele situaciju staviti pod kontrolu.
Očevidom kojim je rukovodio dežurni tužitelj, a kojeg su obavili pripadnici MUP-a je konstatirano da je u sukobu oštećeno pet službenih vozila, osam automobila koji su bili parkirani u blizini, te autobus navijačke grupe iz Poljske.
Zbog sumnje da je počinio kaznena djela nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari i napad na ovlaštenu službenu osobu, policija je uhitila K. N. (1985) iz Sarajeva koji je predan u Odsjek za zadržavanje lica lišenih slobode sarajevskog MUP-a, čiji službenici rade na rasvjetljavanju i dokumentiranju cijelog događaja.
Uvertira za nerede u Vogošći, gdje su se u hotelu Sunce smjestilo 100-ak gostujućih navijača, dogodila se u ponedjeljak navečer na Baščaršiji. Naime, u Ulici Sarači došlo je tučnjave dvije grupe navijača iz Sarajeva i Poljske, tijekom koje je bačen i suzavac, uslijed čijeg se dejstva starija žena obratila ekipi hitne pomoći.
Sudionici su se brzo razbježali, a policija je po dolasku zatekla samo razbijena stakla od obližnjih izloga i tragove krvi na tlu. Nedugo poslije, u bolnici Koševo liječnička pomoć je pružena P. O. (1994) iz Poljske kod kojeg su konstatirane povrede desne šake i glave, nakon čega je otpušten. Pored ulice Sarači, navodno je na još dvije lokacije u gradu došlo do sukoba, ali zvaničnih informacija o tome nije bilo. A onda su oko ponoći u blizini hotela Sunce izbili neredi u kojima je učestvovalo desetine osoba. Stanari Jošaničke, ali i okolnih ulica pričaju da je Vogašća preksinoć ličila na pravu ratnu zonu. U sukobu su korištene baklje, palice, stolice iz obližnjih ljetnih bašta i ostali predmeti koji su sukobljenim stranama došli pod ruku.
Specijalci MUP-a su uspjeli razdvojiti sukobljene strane i Poljake vratiti prema hotelu Sunce, ali su se sukobi između manjih grupa nastavili u susjednim ulicama do kasno u noć. Kada su Poljaci vraćeni u hotel, u ovaj objekat je došao i poljski konzul. Nekoliko je verzija onoga što je preksinoć uzrokovalo nerede u Vogošći. Prema jednoj, navijači Lecha su sa stolicama i palicama izašli na ulicu te počeli navijati, maltretirati i napadati građane, razbijati izloge, uvrijedljivo skandirati, navodno su uzvikivali „ovo je Srbija“, dok se nisu sukobili s domaćim navijačima. Prema drugoj, Poljaci su sjedili u bašti hotela, kada im je manja grupa domaćih navijača počela dobacivati i provocirati ih. Tada su Poljaci zgrabili stolice ljetne bašte i počeli trčati prema protivnicima. Kada se situacija smirila, cijelu noć i veći dio jučerašnjeg dana, policija je čuvala hotel, a jedan od gostujućih navijača je jučer ujutro s ozljedama glave prevezen u bolnicu.
Iz hotela Sunce, u kojem je također, bilo oštećenog inventara, navijači Poljske su premješteni jučer poslijepodne, ali policija nije željela otkriti na koju lokaciju.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});