fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Novalićevoj vladi bit će izglasano nepovjerenje?

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Delegati SDP-a na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, kako je to odlučilo Predsjedništvo njihove stranke, trebali bi pokrenuti proceduru za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije koju vodi Fadil Novalić (SDA). Kako su naveli iz SDP-a, sastav Vlade u posljednjih mjesec dana ne odražava većinsku volju federalnih parlamentaraca.

Ignorantski odnos

– Prijedlog se podnosi i zbog neobzirnog odnosa Vlade prema radnicima, rudarima, umirovljenicima i ostalim socijalnim kategorijama, zbog kreiranja i realizacije takozvane reformske agende daleko od očiju javnosti i zastupnika u Parlamentu FBiH, kao i zbog krajnje ignorantskog odnosa prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka za FBiH, poput privatizacije javnih kompanija – kaže se u saopćenju SDP-a.

Delegat SDP-a u Domu naroda Aner Žuljević rekao je za “Avaz” da je prvi cilj prikupiti po 20 potpisa delegata i poslanika kako bi bile održane dvije vanredne sjednice Parlamenta FBiH na kojima bi se izglasalo nepovjerenje Novalićevoj vladi.

– Postoji matematička većina u oba doma da se izglasa nepovjerenje ovoj vladi. Potrebno je poništiti stvari, a u narednom periodu ćemo usput i vidjeti ko želi da idemo naprijed, a ko brani dvije stranke koje su u Vladi – kazao je Žuljević.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Ilhan Bušatlić rekao nam je da će DF sigurno podržati ovu inicijativu.

– Najbolje bi bilo da Novalić da ostavku, jer je pogubio konce i ne vodi Vladu najbolje. Stvari se trebaju vratiti na početak, da i predsjednik i potpredsjednici FBiH daju ostavke, pa da tražimo novu većinu – kazao je Bušatlić.

Uvjeti rada

Delegati iz SDA i HDZ-a BiH Jasenko Tufekčić i Tomislav Martinović ističu da Novalićevoj vladi treba dati šansu.

– Ovoj vladi još nismo ni dali šansu da se u pravom smislu riječi razmaše, jer je ne prati parlamentarna većina – kaže Tufekčić.

Martinović je istakao da je licemjerno u situaciji kada Vlada radi tek 100 dana, uzimajući u obzir uvjete u kojima radi, “očekivati neke spektakularne rezultate“. Dodao je da ova vlada ima podršku Kluba Hrvata i Kluba HDZ-a.

SBB kao lider opozicije podržava inicijativu 

Fuad Hadžimehmedović, delegat SBB-a u Domu naroda Federalnog parlamenta, rekao nam je da će “SBB kao lider opozicije u FBiH, po logici stvari, podržati zahtjev za smjenu SDA-ove vlade”.

– Premijer i ministri SDA već 20 godina praktično uništavaju građane svojom nesposobnošću i Novalićeva vlada, uostalom, nema ni parlamentarnu većinu. Njenih 100 dana bit će upamćeno isključivo po krvavim borbama za fotelje i privilegije – kaže Hadžimehmedović.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});