fbpx
Ilustracija

OPREZ AKO MISLITE PUTOVATI U ovu vrlo bogatu zemlju stranci uskoro neće moći lako ući

Autor: Fena

Japan će zabraniti ulazak u zemlju stranim posjetiocima kako bi spriječio širenje omikron varijante koronavirusa, pridružujući se Izraelu u uvođenju najoštrijih graničnih mjera od otkrića te virusne varijante.

– U cilju izbjegavanja najtežeg scenarija, kao vanredna mjera predostrožnosti, Japan će prvo uvesti zabranu ulaska svim strancima u zemlju počevši od ponoći 30. novembra – izjavio je u ponedjeljak premijer Fumio Kishida novinarima.

Japanci koji se vraćaju iz brojnih zemalja morat će biti u karantinu u za to namijenjenim objektima, dodao je.

Današnji potez predstavlja naglo širenje restrikcija od petka, kada je Japan saopćio da će pooštriti granične kontrole za sve koji dolaze iz šest afričkih zemalja.

To je uslijedio samo nekoliko sedmica nakon što je Kishidina administracija ublažila mjere karantina za strane poslovne ljude kako bi pomogla u jačanju ekonomije.

Japan do sada nije uočio nijedan slučaj zaraze omikronom.

– Jedan putnik iz Nambije je pozitivan na koronavirus, a dodatni testovi su obavljeni kako bi se ustanovilo da li je on zaražen novom varijantom, saopćio je ministar zdravstva Shigeyuki Goto na posebnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI