fbpx

Osman Mehmedagić oslobođen svih optužbi

Autor: dnevno.ba

Sud BiH izrekao je u petak u 12 sati presudu kojom se Osman Mehmedagić, direktor OSA-e i Muhamed Pekić, uposlenik ove agencije oslobađaju svih optužbi Tužilaštva BiH.

Ovu presudu izrekao je sudija Branko Perić u ekspresnom roku, tačnije pola sata nakon okončanja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

Perić je prilikom obrazlaganja presude rekao da otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju.

– Stekao sam dojam da duh nekih politika lebdi nad ovim predmetom- rekao je Perić.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prema optužnici Tužilaštva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića. Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”. Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna. Čavka je naveo da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice i da su te tvrdnje potvrdili i saslušani svjedoci.

Tužilac Čavka je predložio Sudu BiH da se Mehmedagiću izrekne po pravosnažnosti presude mjera sigurnosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI