fbpx

OTKRIVAMO: Zdenko Lučić kandidat za ministra pravde BiH, ništa protiv nema ni Dragan Čović!?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

LJUBUŠKI - Dr. Dragan Čović je na proteklim izborima izgubio u utrci za Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer je na ovu dužnost zahvaljujući volji bošnjačkog naroda izabran Željko Komšić, no upravo zahvaljujući velikim dijelom tom istom Komšiću upravo je Čovićev HDZ BiH postao veliki pobjednik izbora unutar hrvatskog korpusa.

Hrvatskoj oporbi su pripale tek mrvice, međutim sada su, kako se čini, HDZ BiH i ostale stranke iz reda hrvatskog naroda shvatile da im nema druge nego se za dobrobit svoga naroda boriti zajedničkim snagama, pa polako Čović pod svoje skute pridobiva kompletnu oporbu tako da će po svemu sudeći na određene značajne funkcije sjesti osobe koje nisu iz redova HDZ-a BiH, a jedno od tih imena koja se spominju u kuloarima svakako je i Zdenko Lučić, 50-godišnji Ljubušak, koji bi po svemu sudeći mogao postati novi Ministar pravde BiH.

Ova informacija je za portal Dnevno.ba potvrđena iz vrha HDZ-a BiH. Na prvu će vam ovo možda zvučati nestvarno, ali ako se zna da su na proteklim izborima u Koaliciji išli HDZ BiH i HSP BiH na čelu sa Stankom Primorcem – Ćanom ovo i ne treba biti nimalo čudnim, jer je HSP temeljem te suradnje dobio određena obećanja, a kako se čini u sklopu tog “paketa” je i Zdenko Lučić kao osoba koja bi trebala biti ustoličena na spomenutu ministarsku dužnost.

Zdenko Lučić je rođen u Ljubuškom 1967. godine gdje je i završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Čitluku, Pravni fakultet u Mostaru upisao je 1987. godine, a diplomirao 22.05.1991. godine. Po završetku studija zapošljava se u Odvjetničkom uredu Grgić u Ljubuškom. Senat sveučilišta u Mostaru, dana 17.06.1994. godine donosi Rješenje o imenovanju u zvanje Asistenta na Katedri Trgovačko pravo, Ekonomskog fakulteta u Mostaru, Monetarne javne financije na Pravnom fakultetu u Mostaru.

Lučić je objavio više znanstvenih radova i knjiga: Trgovačkog Prava 1995/97. godine, Međunarodne privrede 2001. godine, Makarska biro korupcija 2014. godine. Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije BiH 27.07.1999. godine imenovan je za Generalnog direktora Dubrovačke banke d.d. Mostar.

Aktivno je sudjelovao u stabilizaciji bankarskog sustava BiH, fuziranjem više banaka i dovođenjem strateškog partnera. Također, potpisnik je USAID programa s Auro bankom d.d. Mostar i J.Kent Mc.Neilom, zastupnikom USAID-a.

Na parlamentarnim izborima 1998. godine izabran je za zastupnika HDZ-a u Zastupnički dom Parlamenta federacije BiH. 1999. godine sudjeluje u radu Komisije za informiranje Zastupničkog doma Parlamenta federacije BiH. Odlukom Člana Predsjedništva član je Komisije za nazočnost stranih snaga u BiH. Odlikivan je činom Brigadnog generala Federacije BiH, kao i nizom visokih državnih odličja, medalja i plaketa.

Profesionalno se pak bavio karateom, majstor je karatea, nositelj crnog pojasa 5 dan. Sudjelovao je na više državnih i međunarodnih natjecanja, osvojio više medalja. Dana 18.05.1989. godine na Univerzijadi Jugoslavije u Nišu, osvojio je prvo mjesto, zlatnu medalju u poluteškoj-pojedinačnoj kategoriji, zlatnu medalju ekipno. Više godina obnašao je dužnost tajnika Karate saveza.

Godine 1998. nakon Petog sabora HDZ-a BiH, kada za predsjednika HDZ-a dolazi Ante Jelavić, prelazi u HSP BiH. I upravo bi u novoj vlasti kao kadar HSP-a trebao biti imenovan za ministra pravde BiH. Sa dr. Draganom Čovićem, istina, ne gaji neke pretjerano bliske odnose, no nikada nisu bili ni na ratnoj n ozi, kao što se u kuloarima nastojalo povremeno prezentirati taj neki njihov odnos, a s obzirom da upravo dr. Dragan Čović najbolje shvaća koliko je u današnjem vremenu značajno da na svojoj strani ima sve jake snage iz reda hrvatskog naroda ne treba čuditi ni to da bi baš Zdenko Lučić mogao biti imenovan ministrom pravde, a s obzirom na potencijalnu konkurenciju njegov izbor se čak doima logičnim i jedinim ispravnim izborom po Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI