fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otvoreno pismo Pere Barbarića

Autor: Pero Barbarić

ČITLUK - Poštovana javnosti, želim pred Vas iznijeti jedan problem s kojim se suočava moje obiteljsko poduzeće „Maria cosmetics d.o.o.“ koje se bavi poslovima vezanim za eterično ulje od smilja i proizvodnju kozmetičkih preparata. Uvjeren sam kad vidite o čemu se radi, shvatiti ćete da ovonije samo moj problem, nego je on problem sviju nas i tiče se naše djece i našeg opstanka...

Ovaj problem odnosno nezakonito i čudnovato ponašanje UIO (Uprave za indirektno oporezivanje BiH) točnije pojedinaca koji po nečijem nalogu zlorabe svoj položaj i ovlasti te usporavaju normalno poslovanje i razvoj poduzeća Maria Cosmetics d.o.o. i koji na taj način neizravno guše veliki broj naših kooperanata koji se bave uzgojem smilja od kojega većinom žive njihove i naše obitelji.

Detaljno ću opisatisve akrobacije i zavrzlame na koje se UIO trudi da uguši poduzeće Maria cosmetics d.o.o. i da svoj doprinos u slamanju projekta smilja. Samovolju i nezakonito djelovanje koje ću Vam opisati, jasno će oslikati stanje društva koje je duboko korumpirano i podređeno kriminalnim skupinama.

Prije tri mjeseca poduzeće„Maria cosmetics d.o.o.“ je podnijelo zahtjev UIO Banja Luka za dobivanje carinskog broja bez kojeg nemogu izvesti eterično ulje od smilja niti bilo koju drugu robu – i bez kojeg nema normalnog poslovanja.

Budući da je Maria cosmetics d.o.o. imala avansnu uplatu za izvoz eteričnog ulja u Austriju, naš računovođa mi je prije otprilike 3 mjeseca rekao da robu možemo isporučitiprema carinii da će u međuvremenu doći i carinski broj koji se dobije za 2-3 dana.

Mi smo robu otpremili prema špediterskoj kući i carini i čekali dodjelu carinskog broja.

– Nakon 20 tak dana dobijemo rješenje iz UIO – Banja Luke da nam se odbija zahtjev za dobijanjem carinskog broja jer sam ja navodno većinski vlasnik poduzeća Nero d.o.o. koje ima određeni dug prema državi u visini 20.000 KM.

Nakon što sam UIO-u dostavio izvod iz sudskog registra u kojem se jasno vidi da je to laž i da je Pero Barbarić suvlasnik u poduzeću Nero 0.1% i da naše obiteljsko poduzeće „Maria cosmetics d.o.o.“ koje je pravno na mojoj supruzi, nema nikakve veze s poduzećem Nero, Carinska uprava za indirektno oporezivanje iz Banja Luke je i pored očitih činjenica odbila da poništi prvotno rješenje teda izda novo rješenje o dodjeli carinskog broja firmi „Maria Cosmetics d.o.o.“.

– Nakon što sam izbrisao iz sudskog registra i 0,1 % mog udjela u vlasničkom poduzeću Nero d.o.o i uklonio i ovu čudnovatu prepreku i tumačenje zakona o povezanim društvima od strane UIO, te uputio ponovno zahtjev za dobijanjem carinskog broja,ponovno smo čekali 15-tak dana na odgovor. Pošto odgovora nije bilo, naš računovođa je otišao u ispostavuUIO u Mostaru da vidi zašto nema odgovora niti rješenja o carinskom broju. Odgovorne osobe iz ispostave UIO Mostar su zvali UIO Banja Luka da vide gdje je zastoj oko dobivanja carinskog broja. Iz UIO Banja Luka su rekli da se negdje izgubila dostavnica od pošte gdje se vidi da je Maria cosmetics d.o.o. primila rješenje i dok ne dođe dostavnica ne mogu izdati rješenje. Računovođa firme Maria cosmetics d.o.o. je donio fizički rješenje da se vidi da je rješenje dostavljeno. Iz UIO Banja Luka su rekli da to ništa ne znači jer oni trebaju orginalnu dostavnicu ida bi se uputila potražnica, treba čekati da prođe 28 danada bi onda mogli izdati rješenje o carinskom broju.

– I ovu prepreku smo prošli na način da je UIO-u dostavljena ponovna činjenica iz pošte Čitluk da je pošta primljena i čekali smo na odgovor…Nakon 20-ak dana čekanja stigla nam je ponovno odbijenica o dobivanju carinskog broja jer sad naš računovođa koji se nalazi na kartonu deponiranih potpisa ima određeni dug prema državi od prije 10 godina. I ova tvrdnja je lažna i dostavljeni su o tome dokazi UIO-u, a u međuvremenu je naš računovođa koji (usput rečeno) vodi i mnogo drugih poduzeća izvadio 6 carinski brojeva za druga poduzeća…

– I ovaj smo problem riješili tako što smo skinuli našeg računovođu sa kartona deponiranih potpisa i čekali da nam se sad dodjeli carinski broj. Nakon 10 dana dobili smo ponovno odgovor da je odgovorna osoba sad 15 dana na godišnjem i da se čeka njezin povratak… Nakon 15 dana smo dobili odgovor da ćemo broj dobiti kad dođemo na red…

U međuvremenu se roba vratila sa carine, a mnogi kupci su odustali od poslovanja sa našom kompanijom koja je pretrpila ogromne financijske gubitke i kojoj preostaje samo još ključ u bravu jer mi jednostavno nemožemo dobiti za 3 mjeseca carinski broj koji se inače u redovnoj banalnoj proceduri dobije za 3 dana.

– Želim istaknuti pozitivnu ulogu djelatnika mostarske ispostave UIO-a koji su sablažnjeni (ali potpuno nemoćni) na ovakvo nezapamćeno protuzakonito postupanje pojedinaca koji vrše zlouporabu položaja i ovlasti u Banja Luci…

Budući da velikom broju obitelji iz Hercegovine koje se bave smiljem i koji su kooperanti firme Maria cosmetics d.o.o. ovisi egzistencija preostalo mi je jedino da javnost upoznam o ovom problemu koji jasno oslikava stanje u kojem su, nažalost po svojoj prilici, državne institucije prešle u ruke kriminalnih pojedinaca…

Ovim putem javno želim zamoliti i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u svoje ime i u ime obitelji koje su kooperanti našeg poduzeća, da pomogne svojim utjecajem i da natjera instituciju UIO da budu servis građanima, a ne kočnica, te da u što kraćem roku dodjeli carinski broj firmi Maria cosmetics d.o.o. da može normalno poslovati.

Želim zamoliti i hrvatskog člana predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića da zamoli svog prijatelja i koalicijskog partnera Milorada Dodika da se zajedno zauzmu za rješavanje ovog banalnog problema i da oslobode institucije od utjecaja osoba koje zlorabe svoje položaje i ovlasti te da primjerno sankcioniraju sve one koji koče razvoj poduzetništva u trenutku kad je gospodarstvo na koljenima i kad se događa nezapamćen egzodus.

Nadam se da ovo što se događa meni nije zbog mog političkog djelovanja i mojih političkih stavova i pogleda. Zar je ideja da svi mislimo isto i da nemamo svoju slobodu i dostojanstvo zakoju smo prolili mnogo krvi i suza?

Ja osobno ne vjerujem daiza ovih zlouporaba državnih institucija stoje ni Srbi ni Bošnjaci kako je kod nas uobičajeno odmah optužiti druge narode, posebno kad se zna da je na čelu UIO Hrvat iz Čapljine.Ove i slične aktivnosti od početka rade iste one buba švabe (paraobavještajni polusvijet kukavica i strašljivaca koji se skrivaju iza institucija i djeluju podmuklo iz potaje) na čiju sam aktivnost i djelatnost javnost upozorio još prošle godine kad su zbunjivali i dezinformirali ljude oko otkupa smilja. Oni neumorno rade na slamanju projektu smilja sa krajnjim ciljem da potjerajunaš narod sa svojih vjekovnih ognjišta.

Molim i sve naše kooperante da budemo strpljivi i ustrajni u borbi za našu djecu, naše svetinje i naša prava. NEMOJMO DOPUSTITI DA NAS ZASTRAŠE RAZNIM PERFIDNIM METODAMA I OTJERAJU SA NAŠIH STOLJETNIH OGNJIŠTA GDJE SAMO ŽELIMO ŽIVJETI I RADITI, TE BITI SVOJI NA SVOME – ČUVAJUĆI SVOJE, POŠTUJUĆI DRUGE.

AKO TREBA JEST ĆEMO ZEMLJU, ALI ZNAJTE DA OTIĆI NEĆEMO…

Autor: Pero Barbarić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});