fbpx

PROSVJEDI u Parizu zbog oštrih mjera u Austriji

Autor: Dnevno.ba

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u četvrtak ispred austrijske ambasade u Parizu kako bi demonstrirali protiv novih austrijskih restrikcija vezanih za COVID-19, strahujući da bi Francuska mogla ponovo uvesti ograničenja u cilju smanjenja cirkulacije virusa.

Događaj, koji je prošao mirno, organizirao je krajnje desničarski političar Florian Philippot, koji je bio na čelu prosvjeda u Francuskoj protiv koronavirusnih pasoša i potvrde o vakcinaciji koja je potrebna za mnoge dnevne aktivnosti.

Europa je ponovo postala epicentar pandemije, što je navelo neke zemlje da ponovo uvedu restrikcije uoči Božića i izazvalo debatu o tome da li su vakcine same po sebi dovoljne da stanu u kraj COVID-19.

Ranije ovog tjedna, Austrija je uvela karantenu za ljude koji nisu vakcinisani protiv COVID-19, prenosi Reuters.

Istraživanje javnog mnijenja Elabe objavljeno u francuskim medijima u četvrtak navodi da je oko 60 posto ispitanih podržalo novo zatvaranje u Francuskoj za one koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv virusa.

Ipak, oni koji prosvjeduju ispred austrijske ambasade u Parizu rekli su da bi takve mjere bile diskriminatorne i strahuju da bi vlada predsjednika Emmanuela Macrona mogla poduzeti slične korake.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI