fbpx
Foto: Fena

Sastaju se Čović i Nikšić: Danas odluka o formiranju vlasti u HNŽ

Autor: Dnevno.ba

Prema ranijoj izjavi predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH Stjepana Boškovića danas bi se trebalo znati tko će činiti vladajuću koaliciju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i kada će biti izabrana nova Vlada HNŽ, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predstavnici HDZ BiH, koji su sa 11 zastupnika nezaobilazni u formiranju vlade, ovog su tjedna o formiranju vlasti pregovarali s dva bošnjačka bloka, jednim kojeg čine SDP BiH, NiP i DF i drugim kojeg čine predstavnici SDA, a jučer je obavljen razgovor i s predstavnicima HDZ 1990 i HRS-a.

Za danas je najavljen i sastanak predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da je jedan od principa, da se Vlada HNŽ treba vratiti u okvire 2006. godine.

“Treba se pokazati odnos dvije županije od posebnog značaja, što su Srednja Bosna i Hercegovačko-neretvanska županija. Mislim da je to prebitan princip da bismo od njega u ovom trenutku odustali. Jednom pogreškom je to promijenjeno i vjerujem da smo mi danas postigli taj minimum konsenzusa oko tih ključnih političkih pitanja i da ovo trebamo realizirati do kraja tjedna na ovim načelima o kojima smo mi razgovarali, kaže Cvitanović nakon jučerašnjeg razgovora s predstavnicima HDZ BiH.

Predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić je kaže kako SDP u HNŽ ima dobre odnose s DF-om te da zajedno s NiP-om i dva HDZ-a imaju dvotrećinsku većinu za imenovanje Vlade HNŽ.

– Kad je riječ o SDP-u, imamo jasne partnere, to su DF i NiP, a sa SDA nismo službeno razgovarali, i to bi bilo neozbiljno – rekao je on te potvrdio da, o tom pitanju, nije bilo uvjetovanja od HDZ-a.

Podsjetimo, Vlada HNŽ bira se dvotrećinskom većinom u županijskoj skupštini koja broji 30 zastupnika. HDZ BiH ima 11 zastupnika, HDZ 1990 tri, HRS 2, SDA 7, DF 2, te NES i NiP po jednog zastupnika.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI