fbpx

SDA IZDALA PRIOPĆENJE Traže hitan sastanak probošnjačkog bloka: U ovakvoj situaciji treba pokazat zrelost i jedinstvo

Autor: Dnevno.ba

“Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će snage koje nasrću na BiH, a istovremeno će biti i jasna poruka prijateljima u međunarodnoj zajednici”, stoji u priopćenju SDA.
“Usvajanje zaključaka NSRS kojima Dodik jednostrano najavljuje formiranje parainstitucija i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, kontinuirani napad na ustavno-pravni poredak BiH, blokada državnih institucija i prijetnje secesionizmom, te s druge strane izostanak odlučne reakcije međunarodnih predstavnika na ove poteze, zahtijevaju jedinstven, konkretan i odlučan politički odgovor “probosanskih” političkih snaga”, navode danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz SDA su stava da je takav nastup potreban i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak.

“Političke stranke iz “probosanskog” bloka, koje zajedno imaju više od 800.000 glasova i skoro 60 posto ruku u Zastupničkom domu PS BiH, moraju u ovakvoj situaciji ostaviti po strani svaki pojedinačni stranački interes i pokazati zrelost i jedinstvo. Takav pristup bi trebalo da pokažu i relevantni akteri iz intelektualne, stručne i medijske zajednice. To s pravom očekuje i velika većina građana naše domovine. Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će snage koje nasrću na BiH, a istovremeno će biti i jasna poruka prijateljima u međunarodnoj zajednici”, stoji u priopćenju SDA, prenosi N1.

Stoga je u narednim danima neophodno kroz otvoren dijalog svih relevantnih aktera koordinirati aktivnosti “probosanskog” bloka i poduzeti zajedničke korake, dodali su.

“Potpuno je nebitno tko će formalno inicirati razgovore i gdje će oni biti održani, niti bi oni smjeli biti korišteni za bilo kakve partikularne političke interese. Da bi se izbjegle bilo kakve dileme po ovom pitanju, SDA predlaže da sastanke formalno sazovu članovi Predsjedništva BiH”, napisali su danas iz ove stranke.

U zaključku priopćenja se navodi kako zaštiti BiH, njenog ustavno-pravnog poretka i institucija, ne bi smjelo biti podjele na poziciju i opoziciju, jer je, kako kažu, riječ o sudbonosnim pitanjima koji se tiču svakog građanina ove zemlje, ali i generacija koje dolaze.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI