fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sindikat FMUP-a tužio ministra Aljošu Čamparu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) podnio je tužbu protiv ministra Aljoše Čampare zbog nezakonitog konkursa koji je raspisao i u kojem je ovo ministarstvo tražilo prijem 17 državnih službenika, saznaje „Dnevni avaz“.

Popuniti pozicije

Tužba je podnesena prije nekoliko dana Općinskom sudu u Sarajevu, a 9. ožujka održano je i pripremno ročište po tužbenom zahtjevu ovog sindikata. Ovo nam je potvrdio i Dragan Obradović, predsjednik Skupštine Sindikata službenika FMUP-a.

Prema njegovim riječima, tužba je podnesena jer je ministar Čampara, iako upozoravan od Sindikata, „raspisao javni umjesto interni konkurs za ove pozicije, čime je svjesno prekršio sporazum koji je Vlada FBiH potpisala sa Sindikatom.

– Prema tom sporazumu s Vladom FBiH, jedna od tačaka glasila je da prvo prije objave javnog konkursa bude raspisan interni oglas, a ako pozicije ne budu popunjene, onda da ide javni. Ali, ministar unutrašnjih poslova (Čampara, op. a.) odmah je raspisao javni konkurs. Mi smo ga upozoravali desetak puta, i Vladu i Ministarstvo, da krše sporazum i da se ti nedostaci moraju otkloniti – kaže Obradović.

Glavna rasprava

On je ustvrdio da kod Čampare nije bilo nikakvog razumijevanja i da je pokrenuta tužba da se sve riješi sudskim putem, a konkurs poništi.

– Osim ministra, tužili smo i Vladu FBiH i Agenciju za državnu službu, koja je na zahtjev ministra javni konkurs i raspisala. Mi smo tražili da se uvede sudska mjera vezano uz ovaj konkurs, a glavna rasprava u sudu zakazana je za 17. travnja. Tražimo da konkurs bude poništen i da se samo ispoštuje procedura iz sporazuma. Za sada je sve stopirano i čeka se samo sudska mjera – kaže Obradović.

Onemogućio napredovanje u službi

Čampara je na ovaj način, kako tvrde u Sindikatu, pojedinim službenicima uskratio mogućnost napredovanja u službi.

– Imaju pozicije za koje može ići interni oglas, a za koje ne može. Ali, ljudi koji su članovi Sindikata na neke su pozicije mogli aplicirati interno i da budu unaprijeđeni. Ovako im se nije pružila mogućnost – kaže Obradović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});