googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SIPA češlja Radončićevu Drljaču&co – Milijunske muljaže u Drljačinom ministarstvu!

Autor: Haso Šarić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Iako su Radončiću puna usta borbe protiv korupcije, zadnjih više od mjesec dana svjedočimo saslušavanju njegovih "poštenjačina" u Istočnom Sarajevu, u prostorijama SIPA-e. A i u samom ministarstvu je već izuzeta obimna dokumentacija a sve po nalogu Tužiteljstva BiH.

Kriminalna raspodjela milijuna od sredstava Lutrije BiH

Kako doznajemo, predmet obrade SIPA-e su omiljeni Radončićev ministar Vesko Drljača, njegova dva pomoćnika i još nekoliko članova komisije koja je prošle godine podijelila više od dva milijuna konvertibilnih maraka od sredstava Lutrije BiH.

Predsjednik komisije bio je Dobrica Jonjić, poznat po najbržoj prilagodbi promjenama vlasti. Da na vlast dođe Erdogan, sigurni smo da bi Jonjić bio podoban. Osim što je pomoćnik, Jonjić je već više od deset godina Predsjednik UO Ustanove u Pazariću. Ne znamo je li član (i) partije SBB ali do sada je bio u najmanje 4. Ne računajući Savez komunista.

Drugi pomoćnik kojega SIPA češlja je novopečeni član Radončićeve partije u koju je “ugazio” iz DF-a u kojem je bio u vrijeme dok je Drljačin prethodnik bio Milan Mandilović. Prije te dvije partije, bio je gorljivi član SDA i virio je iz probavnog trakta bivšem Novalićevom savjetniku Miraščiću. Nakon što je, po partijskom nalogu, odradio prljavi posao na relaciji SBB-HDZ (osobno Radončić-Čović), iako nije ispunjavao uvjete uhljebljen je na čelo UO Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

SUPROTNO ZAKONU POLITIČKI PODIJELJENI MILIJUNI

Po nalogu državnog tužiteljstva, agenti SIPA-e su izuzeli cjelovitu dokumentaciju vezanu za spornu dodjelu sredstava, a do sada su u sjedištu SIPA-e iskaze dali Drljača, Jonjić, Spahić i ostali članovi komisije za dodjelu sredstava, a koju je osobno imenovao Drljača.

Osim njih, istražitelji su ispitali još nekoliko djelatnika ministarstva kao i osobe koje su (nezakonito) dobili sredstva koja su namjenska.

Jonjić i Spahić su, po Drljačinom nalogu, ignorirali zakon i pravilnike o dodjeli, čime su počinili više kaznenih djela. Osim kaznenih djela zloporabe i prekoračenja ovlasti, išli su toliko daleko da su krivotvorili potpis člana komisije koji je isti odbio potpisati zbog očito kriminalnog udruživanja u počinjenju kaznenog djela. Radi se o klasičnoj političkoj kupovini glasova novcem poreznih obveznika.

Kako doznajemo Spahić se od akcije istražitelja i iskaza koji je dao, nalazi na bolovanju a nakon toga i odmoru. Bol boluje, nikom ne kazuje.

Zanimljivo, i Spahić i Jonjić su iz Zenice. Bratstvo i jedinstvo u kriminalu.

JONJIĆU OVO NIJE PRVI PUT DA SUDJELUJE U KRIVOTVORENJU POTPISA

Pomoćniku ministra Dobrici Jonjiću ovo nije prvi put da sudjeluje u krivotvorenju potpisa nekog od članova neke od brojnih komisija u kojima je bio. Naravno, uz pozamašne naknade za rad u istima.

Još 2012. godine Jonjić je bio član Komisije za izbor članova UO Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje je također pod izravnim nadzorom Drljačinog ministarstva. Da tragikomedija bude potpuna, Jonjić je tada bio v.d. Član UO Fonda tako da je njegova uloga u toj kriminalnoj radnji još veća.

I tada je krivotvoren potpis člana komisije koji nije bio niti na jednoj, od ukupno pet održanih sjednica. Nakon provedene (krivotvorene) procedure imenovani su novi/stari članovi UO Fonda (četvero od sedmero su već bili članovi UO od 2011. godine) tako da je “de facto” i “de jure” odbor koji je imenovan počinjenjem kaznenog djela, od listopada 2014. godine do sada amenovao podjelu više od 50 milijuna konvertibilnih maraka Fonda. Radi se o sredstvima za podjelu, plaćama, naknadama, javnim nabavkama i svemu što se tiče rada Fonda.

Ako k tome dodamo i presudu Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 0 Rs 500161 15 Rs, od 30.01.2018. godine, dolazi se do nevjerojatnog zaključka da je i direktor spomenutog Fonda imenovan u potpunoj suprotnosti sa zakonom. U svemu su sudjelovali tadašnji Premijer FBiH, savjetnik člana Predsjedništva BiH, kao i dvije tada visokorangirane osobe iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. O svemu navedenom posjedujemo materijalne dokaze. Znači pod političkom zaštitom, nezakoniti UO i nezakoniti direktor utrošili su oko 50 milijuna konvertibilnih maraka od 2014. godine do danas.

Dakle, i sredstva Lutrije BiH podijeljena su počinjenjem kaznenog dijela, uz nalog Veska Drljače i njegovog šefa Fahrudina Radončića.

U ministarstvu i Fondu ima godinu dana posla za sve istražne agencije u BiH. Pomoći ćemo im. To je definitivno.

Autor: Haso Šarić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});