fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SKANDAL: Pripadnica SIPA-e Zvjezdana Skeledžić špijunira za strane obavještajne službe!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

U Bosni i Hercegovini ništa nas više ne može iznenaditi, a kad su u pitanju agencije za sprovođenje zakona tu moramo biti na posebnom oprezu, jer nevjerojatna količina bahatosti i korumpiranosti policijskih službenika kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući ju na civilizacijsko dno.

Već je tijekom 2018. godine tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik (danas predsjedatelj Predsjedništva BiH) boraveći u Brčkom kazao, da se „Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nije pokazala kao objektivna organizacija, nego da služi za političke obračune u BiH. SIPA je divlja organizacija“ – kazao je Dodik.

U SIPA-i, kako čujem, svi rade za „nekoga“, a nitko za zakon.

O svemu tome tako svjedoči primjer inspektorice SIPA-e Zvjezdane Skeledžić, koja se u posljednje vrijeme viđa i nalazi sa pripadnicima stranih obavještajnih službi na području drugih država, bez odobrenja i znanja svojih šefova iz SIPA-e. 

Redakciji je poznato viđanje Zvjezdane Skeledžić sa pripadnikom strane obavještajne službe pod imenom Leon u toku 2020. godine, te da je ista privatnim kanalima, stranim obavještajnim službama, dostavljala podatke o građanima BiH i druge zanimljivo interesantne podatke.

Ako je suditi prema važećem zakonodavstvu u BiH, Skeledžićeva bi mogla, u slučaju da joj se dokaže krivnja, ili da kojim slučajem Tužilaštvo BiH pokrene istragu, mogla dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine propisano je krivično djelo Špijunaža iz člana 163. KZ BiH: (1) Ko tajne podatke saopšti, preda ili učini dostupnom stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina. (2) Ko na štetu Bosne i Hercegovine za stranu državu ili organizaciju stvara obavještajnu službu u Bosni i Hercegovini ili njom rukovodi, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina. (3) Ko stupi u stranu obavještajnu službu, prikuplja za nju podatke ili na drugi način pomaže njen rad, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina. (4) Ko pribavlja tajne podatke u cinju da je saopšti ili preda stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina. (5) Ko nabavlja sredstva za učinjenje krivičnog djela iz stava (1) i (2) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Uz navedeno krivično djelo veže se i krivično djelo Odavanje tajnih podataka iz člana 164. KZ BiH.

Postavlja se opravdano pitanje: Zbog čega se Obavještajno – sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) ne pozabavi sigurnosnim provjerama Zvjezdane Skeledžić iz SIPA-e, jer sve prethodno navedeno predstavlja sigurnosnu smetnju, da Skeledžićeva nastavi biti inspektorica SIPA-e.

Kako saznajemo, Skeledžićeva dostavlja podatke putem mobitela i e-mail-a, a više je puta bila u ljubavnim i emotivnim vezama sa osobama iz kriminalnog miljea, a neformalno se čuje, da je istoj Naser Keljmendi, čovjek sa američke crne liste, kupio skupocjenu ručnu torbu.

Naravno, Skeledžićeva u svemu uživa podršku svoga šefa Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, koji je trenutno pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog korupcije, i koji istodobno posjeduje nekoliko nekretnina (npr. apartman na Bjelašnici). Postavlja se pitanje, zbog čega SIPA ne istraži otkud Šahinpašiću mnoge nekretnine i poslovni prostori. Iako se formalno ne vode na njemu, izvor tvrdi, da su njegovi prostori i to na najelitnijim lokacijama u Sarajevu.

Izvor tvrdi, da su Skeledžićeva i Šahinpašić u jednom aktuelnom predmetu podmetali drogu, pa su umjesto, prilikom pretresa nađenih 300 grama droge, podmetnuli 3 kg droge dileru.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Dnevno.ba

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});