fbpx

SKANDAL TRESE BH. PRAVOSUĐE: Mračne tajne Gordane Tadić i njezinih pomoćnika: završena zapošljavanja preko veze, ucjene ljubavnicama…

Autor: Istraživački tim

Prije nekoliko dana, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH) i Uredu stegovnog tužioca (UDT) dostavljeno je Otvoreno pismo o „radnjama Gordane Tadić i njezinih pomoćnika“, a kao trag ranijeg pisma od 17. januara 2021. godine.

Pošiljatelj je ostao anoniman (ime poznato redakciji)!

Početak navedenog pisma započima sa „završenim zapošljavanjima“, u kojem odjeljku se spominju Nermin Ferhatović, Amin Šabić, Nejra Begić, Elma Muhedinović, Nerma Halilagić, Maida Gilić, dok se drugi dio odnosi na „buduća zapošljavanja“.

Pismo prenosim u cijelosti:

  • Nermin Ferhatović

Nakon što je Emina Šabanović-Tadić počela da obavlja pripravničku praksu u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, u periodu kada se razvijao otvoreni sukob između Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i Dalide Burzić, tadašnje glavne tužiteljice Tužiteljstva KS, Dalida Burzić , po saznanju da je Emina Šabanović, snaha Gordane Tadić, istu zbog preventivnih razloga, radi sprečavanja curenja informacija i otkrivanja tajnih podataka, Eminu Šabanović-Tadić prebacuje iz referata drugog odjela u referat kod tužiteljice Advije Hajdo-Balta, u odjel za maloljetnike. Tokom rada sa Eminom, Advija Hajdo-Balta uviđa da se radi o nesposobnoj osobi, te zahtijeva od Dalide Burzić hitni premještaj Emine Šabanović kod drugog tužioca. Po saznanju šta traži Advija, Emina doznaje da zet Advije Balta, Nermin Ferhatović je nezaposlen, odnosno da mu ugovor o djelu u MUP-u KS ističe i da se neće produžiti, te nudi uslugu da zaposli Nermina u Tužiteljstvo, a što će izvršiti Gordana Tadić, na neodređeno vrijeme na poziciju za koju nije potreban položen pravosudni ispit. Advija Balta prihvaća navedenu ponudu i povlači zahtjev za premještaj Emine Tadić, a njezin zet Nermin Ferhatović biva primljen na poziciju stručnog saradnika-koordinatora predmeta na neodređeno vrijeme u Posebnom odjelu za ratne zločine i raspoređuje se kod tužioca Tužilaštva BiH Saše Sarajlića.

  • Amin Šabić

Nakon zapošljavanja u Tužiteljstvo, Nermin Ferhatović i Emina Šabanović Tadić, iniciraju zajednička druženja, tokom kojih se dolazi do saznanja, da kolega Nermina Ferhatovića, Amin Šabić, radi u MUP-u KS na ugovoru o djelu, a da mu zet Vedad Muharemović predaje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Tu priliku prepoznaje sin Gordane Tadić, muž Emine Tadić, koji potom upisuje doktorski studij na navedenom fakultetu, te u dogovoru sa Fočo Salihom, traži od istog da mu mentor/član komisije bude Vedad Muharemović sa kojim se Tomislav Tadić zbližava. Tokom druženja, po isteku ugovora o djelu Šabić Amina, Tadić Tomislav i Vedad Muharemović dogovaraju „lahku“ prolaznost na doktorskoj disertaciji Tomislavu Tadiću, ali Muharemović Vedad traži, da se njegovom zetu, bratu Amine  Šabić-Muharemović, nađe posao u Tužiteljstvu BiH. Za izvršenje aktivnosti zadužuje se Gordana Tadić, koja tokom pisanja doktorske disertacije i mentorstva, Šabić Amina zapošljava preko ugovora o radu na određeno vrijeme na poziciji stručnog saradnika-pravnika u Odjelu za financijske poslove Tužiteljstva BiH, a po okončanju pisanja disertacije Tomislava Tadića, Gordana Tadić zapošljava Amina Šabića putem konkursa  na neodređeno vrijeme na poziciju stručnog saradnika-pravnika i to u kabinetu glavnog tužioca. Danas Amin obavlja zadatke iz opisa poslova tehničkog sekretara za platu od preko dvije hiljade KM, a Tomislav Tadić uspješno brani doktorsku disertaciju i stiče akademsku titulu, što Gordana Tadić ponosno ističe kao Tomislavov vlastiti uspjeh. Okup porodica Tadić, Šabić i Muharemović  je ovjekovječen na svadbi Šabić Amina u jednom restoranu u Brčko Distriktu 2019. godine.

  • Nejra Begić  

Po proteku ugovora o obavljanju pripravničkog staža Emini Tadić, imenovana ne odbija drugi šansu u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, te pokušava pronaći način i priliku za novo zapošljavanje u nekoj drugoj instituciji, te traži od Gordane Tadić zapošljavanje u Sud BiH ili VSTV BiH, što Gordana Tadić to odbija jer će „mediji to iskopati i objaviti“, ali u tome periodu se otvara nova prilika za Gordanu i Eminu, obzirom, da Vedrana Hadžihamzić saznaje da Nejra Begić, kćerka Begić Nedima, vječitog predsjednika Suda u Livnu, aktivno traži posao, a da je njen otac Nedim u izuzetno dobrim odnosima sa vrhom  HDZ-a i Matom Jozićem, federalnim ministrom pravde F BiH, što Gordan Tadić lukavo i vješto koristi na način da obavještava preo Vedrane Hadžihamzić, Nejru da će zasigurno dobiti posao u Tužiteljstvu BiH  i da će raditi kod iste tužiteljice kod koje je obavljala pripravnički staž, ali zauzvrat traži da Nejrin otac, Nedim zaposli njenu snahu Eminu u Federalno ministarstvo pravde na poziciju za koju je raspisan javni konkurs. Nedim Begić koristeći svoje kontakte, stupa u kontakt sa Ćosić Ivanom iz Federalnog mi ministarstva pravde, te realizuje zaposlenje Emine Tadić. Pokušaj stopiranja zaposlenja  bezuspješno pokušava član komisije za prijem uposlenika iz Tuzle. Nedugo nakon toga, Nejra Begić dobiva ugovor o radu na naeodređeno vrijeme na poziciji stručnog saradnika – pravnika u Tužiteljstvu BiH gdje je i danas zaposlena.

  • Elma Muhedinović i Miroslav Janjić

Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH, je 2017. godine podnio disciplinsku pritužbu UDT-u protiv Gordane Tadić za mnogo brojne malverzacije i nezakonitosti u vezi sa njenom tadašnjom pozicijom vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Po objavi navedene informacije, Gordana Tadić uznemirena  i svjesna ozbiljnosti navoda iz prijave, poziva Miroslava Janjića u Ured te mu tom prilikom saopštava, da zna da je on u vanbračnoj vezi sa Elmom Muhedinović, stručnom saradnicom-pravnicom kojoj je istekao ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Janjić zatečen navedenom informacijom, traži od Tadićeve da ne govori javno, na šta mu Gordana Tadić odgovara, da ona to neće nikome reći, ali i da će „vratiti“ Elmu koja će i dalje sjediti u kancelariji sa njim, ukoliko Janjić povuče prijavu protiv nje ispred disciplinskog tužioca. Janjić emotivni rastrešen i ucijenjen povlači prijavu protiv Gordane Tadić, te joj donosi dokaz koji je predao disciplinskom tužiocu kojim ih obavještava da povlači pritužbu protiv Gordane Tadić. Nekoliko dana poslije toga, Dario Anđelić, član komisije za prijem uposlenika u Tužiteljstvo BiH, odlazi kod Miroslava Janjića u njegov Ured i pokazuje mu ugovor o radu na neodređeno vrijeme za Elmu Muhedinović, koji je potpisan od strane Gordane Tadić. Elma Muhedinović je i danas uposlenica Tužiteljstva BiH sa rasporedom kod Miroslava Janjića.

  • Nerma Halilagić

Nakon što je predmet „Diploma“ zaprimljen u Tužiteljstvo BiH, u referat i rad tužiteljice Biljane Simeunović, informacija o predmetu ide u javnost. Ivan Ševo, prijatelj i obavještajni suradnik Mije Krešića, rođaka Gordane Tadić, traži od Gordane Tadić, da se predmet obriše iz Tužiteljstva BiH. A prvo upozorenje da se predmet mora obrisati u tužiteljstvu je prekid ugovora o djelu za Nermina Halilagića u „obrazovnom centru“ u vlasništvu Ivana Ševe, na kojem fakultetu tokom vikenda Nermin Halilagić predaje. Nermin Halilagić je istražilac kod tužioca Ćazima Hasanspahića, desne ruke Gordane Tadić za političke egzekucije po nalozima Gordane Tadić i osoba koja je u svim komisijama za prijem uposlenika. Nermin Halilagić se obraća za pomoć Gordani Tadić i govori da mu prihodi od 1000,00 KM na tom fakultetu znače mnogo jer će njima vraćati kredit za stan od 300,000,00 KM u sarajevskoj novogradnji na Otoci. Halilagić također govori Gordani Tadić, da je studij na predmetnom fakultetu u vlasništvu Ivana Ševe, njegove sestre Nerme Halilagić doveden u pitanje, odnosno sabotiraju se ispiti koje Nerma ne uspijeva da polaže i insistira da se predmet „Diplome“ dodijeli drugoj tužiteljici ili Ćazimu Hasanspahiću. Gordana Tadić naposljetku obavlja razgovor sa Mijom Krešićem, nakon čega Nermin Halilagić nastavlja svoj angažman na fakultetu Ivana Ševe, a Nerma Halilagić se kao „uspješan student“ upošljava u tužiteljstvo BiH preko mentora i svoga brata Nermina Halilagića, tužioca Ćazima Hasanspahića, koji je bio u prijemnoj komisiji. Nerma Halilagić je i danas uposlena u Tužiteljstvu BiH na ugovoru na neodređeno vrijeme, a predmet „Diploma“ je dodijeljen tužiocu Olegu Čavki, koji je sabotirao predmet.

  • Maida Gilić

Nakon što su se sprijateljile kao „uspješne studentice“ Pravnog fakulteta u Sarajevu, Maida Gilić i Emina Šabanović-Tadić dijele (nakratko)  sudbinu ostalih svršenih studenata prava. Nakon zaposlenja u Federalno ministarstvo pravde Emine Tadić, došao je Bajram i red da se selfi uslika. Pa je tako osvanula selfi slika Emine i Maide, par dana prije Maidinog forlamog prijema u Tužiteljstvo BiH. Ista je primljena kako Gordana Tadić kaže „kao socijalni slučaj“, što je notorna laž obzirom, da je i prije, a i poslije konkursa bilo ugroženije djece od Maide Gilić u konkursnoj proceduri, pa su otpali iz jednog jedinog razloga jer nisu poznavali Eminu Šabanović-Tadić. Maida Gilić već dvije godine sjedi u biblioteci u svojstvu stručnog suradnika koordinatora predmeta bez ijednog zaduženja za to vrijeme. Priča se da sprema pravosudni ispit, kako bi napredovala u struci i službi, dok je Gordana Tadić još uvijek glavni tužilac.

Buduća zapošljavanja

Dana 12.02.2021. godine je raspisan konkurs, a objavljen  je 13.02.2021. godine u subotu, u neradni dan tužiteljstva, kako bi što manji broj normom iscrpljenih i umornih uposlenika tužiteljstva vidio navedeni konkurs i prijavio se. Konkurs je raspisan za tri visoke pozicije u Tužiteljstvu BiH, 2 savjetničke pozicije u Uredu Glavnog tužioca BiH i pozicija registrara. Plaće na navedenim pozicijama iznose preko 2500 KM mjesečno.

Ured registrara – sada je već izvijesno da će na poziciji registrara naći Vedrana Hadžihamzić, jer je u komisiji za prijem uposlenika na njezino mjesto stupio Milanko Kajganić, malignitet Milana Tegeltije i rezervni glavni tužilac, koji će joj biti član. Javnosti nepoznato ime, ali itekako dobro poznato ime unutar tužiteljstva. Naime, Vedrana Hadžihamzić je direktni zastupnik interesa Milana Tegetije, koji je Vedranu instalirao u Ured Glavnog tužioca BiH prije dvije godine. Otada Vedrana Hadžihamzić je siva eminencija Tužiteljstva BiH i glavni protagonist paranoje i bezakonja u tužiteljstvu  kojim dirigira Gordana Tadić.

Vedrana Hadžihamzić je stručna savjetnica koja nema ugovor o radu  za tu poziciju, već ima ugovor o radu za poziciju stručnog suradnika-pravnika. Nekoliko je puta tražila da joj se savjetnički ugovor dodijeli, ali Gordana Tadić to nije htjela uraditi. Međutim, Vedrana  bez ugovora o radu prima savjetničku plaću u iznosu od 2800 KM, dok je plata stručnog suradnika 2200 KM, dakle nezakonito prima iznos veći od 800 KM mjesečno, i tako posljednjih nekoliko godina. Vedrana Hadžihamzić, iako nema ugovor za savjetnika niti rješenje o raspoređivanju u Ured Glavnog tužitelja, ista posljednje 2-3 godine radi u navedenom Uredu.

Vedrana Hadžihamzić je glavna spona u kažnjavanju neposlušnih i unapređivanju podobnih.  Ista je ujedno i glavni kurir između sada već bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, Gordane Tadić i Ozrenke Nešković u trgovini pravosudnim pozicijama. O ulozi Vedrane Hadžihamzić svojevremeno je pisala tužiteljica Biljana Simeunović. Vedrana Hadžihamzić je prisustvovala sastanku na kojem su bili Gordana Tadić, Izet Odobašić, Ismeta Huremović, Ćazim Hasanspahić, Dario Anđelić i Zdenka Tomić. Tijekom navedenog sastanka  je Milan Tegeltija pozvao Gordanu Tadić putem aplikacije „signal“ i naložio joj da odmah na radno mjesto  stručnog suradnika primi Marinu Radović, kćerku članice VSTV-a Željke Radović.

Gordana Tadić pred svima prisutnim poziva Marinu Radović, koja dolazi u Ured i tom prilikom joj sesaopštava , da se ne brine i da će biti primljena na neodređeno vrijeme u Tužiteljstvo BiH sa Jasminom Habul, koja je bila favorit Mate Đakovića. Izvršenje naloga za predmetno zapošljavanje  dviju suradnica  povjereno je bilo Vedrani Hadžihamzić i Ćazimu Hasanspahiću, koji navedeni nalog uspješno provode, a Milan Tegeltija je zauzvrat bio predložen ponovno za predsjednika VSTV-a od mame sadašnje uposlenice Tužiteljstva BiH raspoređene kod Milanka Kajganića.

Još mnogo razloga postoji za interno unapređenje Vedrane Hadžihamzić, a jedan od istih i ocjenjivanje uposlenika Ureda Registrara, to jeste svih stručnih suradnika. Naime, Pravilnikom o ocjenjivanju Tužiteljstva previđeno je da rukovodioci odjela i odsjeka ocjenjuju podređene, a na mjestu registrara i tom trenutku bila je Dubravka Piotrovski, koja nije uživala povjerenje Gorana Salihovića i Gordane Tadić, pa je zadatak ocjenjivanja povjeren Ismeti Huremović, sekretaru, koja nije dozvolila umanjenje ocjena saradnicima koji si „dovedeni“ u mandatu Gorana Salihovića i Gordane Tadić, što predstavlja protekciju za Marinu, Jasminu, Nermu, Nermina, Nejru, Maidu…, a koji se nisu pokazali i dokazali u svom radu i angažovanju.

Međutim, odlaskom Dubravke Piotrovski u UNDP, otvorila se velika prilika da se dvije muhe ubiju jednim udarcem. Prvo je imenovanje Vedrane Hadžihamzić i konačno davanje legitimiteta njenom statusu i plaći, a zatim vraćanje ocjenjivanja suradnika Registraru. Tako će Vedrana Hadžihamzić ubuduće kroz komisiju za prijem upsolenika  učestvovati u prijemu „odabranih“ kandidata po željama Gordane Tadić, a onda će ih evaluirati po nalogu Gordane Tadić. „Sve će biti pokriveno“!

Stručni suradnik-savjetnik – obje pozicije su namijenjene za podobne. Jedan od najpodobnijih je Darko Soldat, glavni igrač Ozrenke Nešković, koja je javnosti poznata po trgovini pravosudnim pozicijama, odnosno ultimatumima  koje je stavila pred Biljanu Simeunović. Darko Soldat je stručni suradnik koji je raspoređen u Uredu glavne tužiteljice bez rješenja, koje se ne može ni izdati obzirom da postoji samo jedna takva pozicija u Uredu, a već je uzurpirana od strane Amina Šabića. Njegovo unapređenje potencira Vedrana Hadžihamzić iz praktičnih razloga, a koji se ogledaju u činjenici, da sve predmete i zadatke umjesto Vedrane Hadžihamzić obavlja Darko Soldat, bespogovorno, pri tome nitko od njih nema rješenje o raspoređivanju u Uredu glavnog tužitelja. 

Kako bi „vuci bili siti, a sve ovce na broju“, Gordana Tadić odlučuje da unaprijedi i Šabića i Soldata na pozicije savjetnika, kako bi se smanjio stepen njihove međusobne netrpeljivosti, jer ne mogu obadvojica biti saradnici u Kabinetu, a raditi iste poslove, kao što se ne može unaprijediti samo Soldat, jer je Šabić došao prije njega sa jačom vezom.  Unapređenje za savjetnika je kompromis koji će platiti građani BiH 2700 KM mjesečno za svakoga od njih. U Uredu glavnog tužioca BiH i onako ima viška savjetnika i suradnika, dok u Uredu registrara nedostaju 2 savjetnika, koji bi više koristili radu tužiteljstva, nego savjetnici u Kabinetu.

U pismu se dalje navodi, da se zaštita tajnih podataka obrađuje i u Tužiteljstvu BiH, te da su svi svjedoci, da pojedini portali bliski „savjetniku najveće medijske kuće u BiH“ objavljuju dokumente iz spisa Tužiteljstva BiH, koji nose oznaku tajnosti, te da niti do dan danas zbog tih objava nitko nije odgovarao. Dalje se navodi da se dokumenti sa oznakom tajnosti mogu naći na kopir aparatima, pultovima u hodnicima, rasute po otključanim ormarima, u faks mašinama, skenerima. Dalje se navodi, kako Tomislav Tadić i Slavko Tadić nezakonito uhode i prate Dragana Mektića. 

Autor: Istraživački tim

ZADNJE VIJESTI