fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot

SLIJEDI KOLAPS ZDRAVSTVA? Medicinari HNŽ 10. decembra idu u opšti štrajk

Autor: dnevno.ba

Članstvo dvaju sinidkata koja okupljaju medicinske djelatnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u četvrtak 10. prosinca u osam sati stupit će u generalni štrajk, nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog Kolektivnog ugovora s poslodavcem. Potvrđeno je to na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije, koja je simbolično održana ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

Sindikalisti tvrde kako njihova nastojanja za poboljšanjem radno-pravnog statusa traju godinu i pol, kao i da ih ministar zdravstva Goran Opsenica dugo ignorirao, nastojeći na sve načine razvući kompletan proces. Predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika Dalibor Vuković najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, kao i da tijekom trajanja nijedan pacijent u županiji neće biti ugrožen.

Kazao je i kako su do jučer izostali odgovori premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Gorana OpseniceMN:

COVID odjel će raditi

– Njihova namjera je da se postupak mirenja razvuče do beskonačnosti. Pozivam kompletno naše članstvo da ostanemo dostojanstveni u štrajku i nastavimo biti jedinstveni u našoj borbi. Nitko tko bude i najmanje ugrožen neće ostati bez zdravstvene skrbi. Vladajuće pozivam da nam do početka generalnog štrajka dostave prijedlog Kolektivnog ugovora, te da ga ukoliko bude sukladan sa zahtjevima i ranijim obećanjima potpišemo na obostrano zadovoljstvo, rekao je Vuković.

Tvrdio je i kako ministar Opsenica dosad nije organizirao konferenciju za mirenje, niti da je Vlada sindikatima poslala prijedlog Kolektivnog ugovora. Predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić kazao je da će COVID bolnica u sklopu SKB-a raditi bez prekida, kao i da će se primiti svi hitni slučajevi u svakoj od ustanova. Ambulante, pak, neće raditi u punom kapacitetu i to može dovesti do kolapsa zdravstva u županiji, priznao je.

– Nažalost, sve je više oboljelih i to može dovesti do problema kakav dosad nije zabilježen u Bosni i Hercegovini. Ministar Opsenica ranije je pozivao i razgovarao sa svim predstavnicima ovihsindikata, dok to otkako smo mi preuzeli vodstva, nažalost nije slučaj, rekao je.

Novinari su napomenuli i kako činjenicu da se stupa u štrajk deset dana prije izbora u Gradu Mostaru netko može protumačiti i dijelom nečine kampanje, na što je Anić ponudio jasan odgovor.

– To bi bilo suludo. Ovo traje godinu ipo. Da su procedure koje nalaže zakon to dozvolile, štrajk bismo pokrenuli još prije šest mjeseci. Vlast nas je držala u neizvjesnosti, nastojeći kupiti vrijeme, a danas imamo sve uvjete, pa štrajk može zabraniti samo sud. Naravno, i sudu smo spremni dostaviti sve dokumente. Podsjećam, inspektor rada naložio je do 14. rujna početak pregovora, što nije ispoštovano, tvrdio je Anić.

Ukazao je i na inicijativu ministra zdravstva Zeničko-dobojske županije koji je, kako kaže, odlučio povećati satnicu zdravstvenim djelatnicima koji se izlažu opasnostima u vremenu pandemije koronavirusa. Predstavnik bolnice “Dr. Safet Mujić“, Ermin Tanović rekao je da su uposlenici ove ustanove nezadovoljni i razočarani odnosnom vlasti, posebice nakon naglog porasta broja oboljelih u zdravstvu. Svi uposleni, tvrdio on, štrajk čekaju s nestrpljenjem, jer je u borbi za prava djelatnika “samo još to preostalo“.

– Od početka pandmije bez obzira na trud, rad i rizike, osim aplauza u prvim danima, nismo dobili apsolutno nikakvu satisfakciju do danas. Osjećamo se poniženima i prevarenima i zato ćemo biti ustrajni i izdržati do kraja. U našoj bolnici svi poslovi će stati osim specijalističkih pregleda i onih koji budu prethodno zakazani. Svi pacijenti koji borave u bolnici će biti zbrinuti i imati maksimalnu njegu. Zaštitu će imati i svi žurni slučajevi. Nadam se iskreno da će agonija što prije završiti i da će nas predstavnici vlasti pozvati na razgovor prije početka štrajka, dodao je Tanović.

Solidarne kolege

Naveo je i da se zdravstveni djelatnici u HNŽ-u nastoje djelimično izjednačiti sa kolegama u ostatku Federacije BiH. Ova županija inače je dio većeg bh. entiteta u kojemu zdravstveni radnici imaju najnižu početnu plaću. Sindikati u Hercegovini jučer su dobili i potporu Neovisnog sindikata zdravstvenih djelatnika Federacije BiH, koji je na telefonskoj sjednici donio odluku o polusatnom štrajku na području cijelog entiteta u znak podrške kolegama u HNŽ, istog dana kada i započne štrajk u hercegovačkim bolnicama.

Iz Vlade HNŽ-a nedavno nam je ministar Opsenica rekao je kako je, cijeneći ozbiljnost situacije i pregovaračkog procesa koji predstoji, predloženo da na čelu pregovaračkog tima u ime Vlade HNŽ-a bude premijer Nevenko Herceg uz najavu da će se Vlada o ovomu očitovati ovih dana. Ministarstvo je dostavilo i Odluku o određivanju datuma početka pregovora, uz sastavni dio – Protokol o postupku pregovaranja, koji potpisuju obje strane. Njegovim potpisivanjem započet će, najavio je, pregovori koji sukladno ZOR-u mogu trajati najdulje 45 dana.

Granski kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije prestao je vrijediti 31. srpnja 2019, te je nakon podnošenja inicijative za pregovaranje prošao rok od 45 dana propisan člankom 139 – stavak 3, Zakona o radu. Zbog toga u sindikatima smatraju da je neobjašnjivo da i nakon donošenja rješenja o imenovanju mirovnog vijeća nije poduzeta niti jedna radnja u svrhu provođenja postupka mirenja.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});