fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa stanovništva

Autor: Dnevno.ba

BEOGRAD - Dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Pasoš kompetencija u Jugoistočnoj Europi“ u organizaciji njemačkog GIZ-a završena je 20. lipnja 2018. godine u Beogradu. U cilju razmjene iskustavau radu s Pasošem kompetencija na konferenciji su sudjelovali predstavnici Njemačkog instituta za obrazovanje (Deutsches Institut für Erwachsenenbildung) i sve organizacije koje rade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu a ovim instrumentom.

Pasoš kompetencija predstavlja svojevrstan instrument za identifikaciju stečenog znanja i vještina putem neformalnog učenja i doprinosi osnaživanju teško zapošljivih i marginaliziranih grupa na tržištu rada. Originalno je kreiran u Njemačkoj, a prije više od pet godina uveden je i adaptiran na lokalne uvjete u Bosni i Hercegovini. Putem projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“ omogućava se širenje pozitivnih iskustava u radu sa Pasošem kompetencija na Srbiju i Kosovo.Njemačka Savezna Vlada podržava zemlje Jugoistočne Europe u unapređenju uvjeta za zapošljavanje osjetljivih kategorija stanovništva s fokusom među ostalim na romsku populaciju i reintegraciju povratnika.

Prema riječima svih sudionika najveća korist od ovog foruma jeste saznanje da se sve organizacije u regiji susreću sa sličnim ili istim izazovima u radu s ugroženim i osjetljivim grupama stanovništva. Učiti jedni od drugih, razmjenjivati iskustva, zajednički savladavati izazove imperativi su koje su pred sebe postavili. „Zajednički možemo postići mnogo više, nego pojedinačnim radom“, zaključak je sudionika konferencije.

U narednom periodu u okviru projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“, GIZ i Njemački institut za obrazovanje razviće koncept jačanja regionalne suradnje svih organizacija koje u BiH, Srbiji i Kosovu primjenjuju Pasoš kompetencija u svom radu s ugroženim i osjetljivim grupama stanovništva.

Projekt „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“ započeo je u lipnju 2017. godine, financira ga Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Modernizacija općinskih usluga.”

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});