fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sutra imenovanje Savjeta ministara i Vlade FBiH

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - U utorak će biti imenovani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila je dokumentaciju o provjerama predloženih kandidata, a sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za utorak, u 12 sati, s jednom točkom dnevnog reda, imenovanje Vijeća ministara BiH, rekao je “Nezavisnim” Denis Zvizdić, novoizabrani predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U isto vrijeme, kako je rekao Saša Mitrović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, bit će održana sjednica i ovog parlamenta, a na njoj će biti imenovana federalna vlada.

To je bio uslov koji je Demokratska fronta postavila pred svoje koalicione partnere prošle sedmice, da u isto vrijeme budu formirani i Vijeće ministara BiH i federalna vlada.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, rekao je da je sve spremno i da sjednica može biti održana.

“Zvizdić je dostavio Komisiji za izbor i imenovanja Vijeća ministara odluku o imenovanju ministara i zamjenika i zatražio da Predstavničkom domu bude preporučena potvrda imenovanja”, rekao je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, na toj listi neće se naći novi kandidat HDZ BiH za zamjenika ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić.

“Njegovo imenovanje, prema mojoj procjeni, moglo bi da uslijedi nakon što CIK BiH i SIPA i za njega izvrše provjere”, istakao je Kutleša.

On je rekao da to ne bi trebalo da utiče na izbor ostalih članova Vijeća ministara BiH, a to znači, kako je objasnio, da Vijeće može biti imenovano u utorak i bez njega, kada stignu provjere iz SIPA.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da se sa 90 posto vjerojatnoće može tvrditi da će relativno brzo biti fomirani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

Ivanić je u Istočnom Sarajevu rekao da formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, prije svega, zavisi od dvije partije, DF-a i HDZ BiH, i dodao da su, prema informacijama kojima raspolaže, predstavnici tih stranaka postigli dogovor o tim pitanjima. Odgovarajući na pitanje da li će odugovlačenje formiranja vlasti na nivou BiH i FBiH ugroziti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, Ivanić je napomenuo da je taj posao završen zajedničkom Izjavom BiH o provođenju neophodnih reformi na putu BiH ka EU.

Fadil Novalić, kandidat za premijera FBiH, potpisao je imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

Budući federalni premijer je potvrdio kako zamjenika premijera iz reda srpskog naroda treba da predloži Demokratska fronta. To je mjesto za koje je prethodno, pored ministarske pozicije, bio predložen Mandilović, a iz DF-a su za ovu poziciju predložili Aleksandra Remetića, koji se izjašnjava kao Srbin.

Incko intervenirao u CIK-u

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, tražio je od Centralne izborne komisije BiH da ne stavlja van snage Uputstvo kojim se omogućuje da premijeri i ministri paralelno obavljaju funkcije ministara i delegata do uspostave nove izvršne vlasti.

Na današnjoj sjednici CIK BiH odbijen je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Uputstva za primjenu člana 1.8, stav (4) i člana 1.3a, stav (3) Izbornog zakona BiH. Pred sami početak sjednice članovi CIK BiH dobili su upozorenje od OHR-a, točnije od Incka, koji je izričito zahtijevao da CIK BiH ne stavlja van snage Uputstvo.

Protiv ove odluke glasali su Ahmet Šantić i Suad Arnautović.

 

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});