fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEMA TJEDNA: Lobiranjem do nacionalnog veta u Vladi FBiH

Autor: K. Lovrić

MOSTAR - Prva velika kriza u Vladi Federacije, a koja se ticala imenovanja u javnim poduzećima, odnosno koja je bila prouzrokovana s jedne strane činjenicom da DF nije dopuštao staviti na dnevni red promjene u Nadzornim odborima poduzeća, a HDZ BiH s druge bojkotirao dolaske na sjednice u jednom je trenutku izazvala i reakciju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora koje je najavilo forsiranje nekoliko zakonskih promjena kako bi Hrvati u federaciji ostvarili paritet.

U prvom redu zatražili su izmjene zakona o Vladi Federacije (ideja koju je HSP BIH u sklopu Platforme pokušao progufati ali bez uspjeha), a prema kojima bi bila onemogućena bilo kakva mogućnost preglasavanja hrvatskih ministara na sjednicima.

Na prvi pogled ne toliko kompleksno pitanje, no u suštini promjena koja bi uvelike mogla odrediti sudbinu Federacije BiH i pružiti joj šansu da postane uistinu multietnički entitet u kojem će se predstavnici svakog od naroda imati isti stupanj utjecaja na donošenje svake odluke.

Konkretno govoreći, riječ je o promjeni Zakona o vladama entiteta na način da je nužna potpora trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta. Međutim, hrvatska politička elita u tim zahtjevima često se ponašala pomalo stihijski, neplanski, netaktično i u konačnici bez osigurane potpore sa strane. Tako je bilo i ovaj put, baš kao i prije nekoliko mjeseci na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora kada se mnogo pričalo o ustavnim promjena, pa i promjeni načina odlučivanja u Vladi Federacije, ali bez konkretno iznesenog plana kako i uz čiju pomoć izvršiti prijeko potrebni pritisak na bošnjačke partnere koji se, jasno je, teško mogu odreći priviliegija koje su dobili na osnovu brojčane nadmoći.

Podsjećamo, izmjene Zakona o Vladi koje je forsirao HSP BiH nikada nisu prošle zbog protivljenja i blokiranja bošnjačkih političara, baš kao i izmjena načina izbora u federalni Dom naroda koje je zagovarao HDZ BiH, a koje su u jednom trenutku bile čak i dogovorene s tadašnjim vodstvom SDP-a.

No, veće spremnosti u Sarajevu nije bilo pa je tako prokockana šansa da se poboljša položaj malobrojnijeg naroda, međutim, ne treba zaboraviti kako preustroj Federacije ostaje trajna obveza političara u tom entitetu koju su oni preuzeli, između ostalog, i prihvaćanjem inicijative za promjenu Ustava FBiH, zasnovanu na preporukama stručnog tima američkog Veleposlanstva.

Te su izmjene s hrvatske strane okarakterizirane kao povod, a nikako osnova za promjene, no Zastupnički dom, pa tako i hrvatski zastupnici otvorili su priču o temi koja bi u ovom mandatu ponovno mogla doći na dnevni red.

Stoga, smatraju naši izvori iz Hrvatskog narodnog sabora, u idućem razdoblju treba pojačati međunarodno lobiranje za rješavanje ovog pitanja koje suštinski znači mnogo više od primjerice izbora članova Predsjedništva. S obzirom na iskustva HSP-a po ovom pitanju, kao i činjenicu da se do sada unatoč nekolicini deklaracija i dokumenata nije napravio korak naprijed mišljenja su kako HNS mora nacionalnu strategiju, pa tako i ovaj jedan njen dio, graditi kroz komunikaciju s faktorima na međunarodnom planu.

RS je do sada mnogo uradio na procesu lobiranja, pogotovo u SAD-u, Bošnjaci odavno imaju partnere u međunarodnoj zajednici, dok su hrvatski predstavnici do sada uglavnom od Hrvatske očekivali neki snažniji angažman, što ta država, koja još uvijek gradi ugled u Europskoj uniji za sada nije spremna. Stoga i ne zvuči nevjerojatno nedavni prijedlog prof. dr. Dražena Pehara da se treba razmotriri mogućnost bolje suradnje s Ruskom Federacijom koja je do sada imala najkonstruktivniji odnos prema ravnopravnošću sva tri naroda.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});