fbpx
Foto: Avaz

U Neumu prosvjed zbog uplovljavanja velikog kruzera Bolette, pridružio se i načelnik Jurković

Autor: dnevno.ba

Jutros je u Neum uplovio kruzer s više od 1.000 putnika. Mještani ovog grada su se okupili ističući na taj način svoj prosvjed u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

Cilj današnjeg prosvjeda, prema tvrdnjama okupljenih, jest da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi te da se luka ne smije koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.

Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković.

“Ono što nas zanima u konačnici jest tko je dao suglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu doneseni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati”, kazao je Jurković, prenosi Klix.ba.

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati prosvjedne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži tko daje dozvole za uplovljavanje.

“Po ovome, svatko može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu”, istaknuo je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje prometne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

“Mi smo iz medija saznali prije dan – dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome ranije nismo imali nikakvih saznanja. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane”, kazao je novinarima jedan od građana prosvjednika.

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi prosvjedovali protiv uplovljavanja brodova naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

“Jednostavno će se narušiti sami ekosustav jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže s dna, a kada se podiže a dna nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života”, kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizirana za lov i ribolov.

Turisti s broda Bolette bi s 11 autobusa trebali posjetiti Međugorje, vodopad Kravicu, Mostar i Sarajevo.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI