fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UGROŽEN ARANŽMAN S MMF-om: Bez akciza na naftu nema naredne tranše kredita!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om definitivno je ugrožen zbog odbijanja zastupnika Parlamenta BiH da usvoje zakon o povećanju akciza na naftne derivate.

To je na neizravan način priznao i ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija koji smatra da bi usvajanje zakona o akcizama na nivou BiH moglo biti dodatni uslov Međunarodnog monetarnog fonda za isplatu tranši.

Tegeltija je rekao da ga neće iznenaditi ukoliko u novembru budu postavljeni dodatni uslovi, kao prethodno pitanje za isplatu tranši.

“Mislim da će prethodno pitanje biti zakon o akcizama, jer tako smo dobili neke poruke”, rekao je Tegeltija novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, oni koji su na vlasti u Sarajevu ponovo su blokirali proces donošenja zakona o akcizama, bez koga će teško biti nastavljena izgradnja mreže auto-cesta.

Ministar Tegeltija problem delegira „onima na vlasti u Sarajevu“, mada je posve jasno da zakon o povećanju akciza nije usvojen zbog protivljenja zastupnika iz Republike Srpske, i onih na vlasti i onih iz opozicije. Protiv zakona o povećanju akciza glasali su srpski zastupnici, i oni iz vladajućih stranaka koji su tražili da se uz povećanje akciza osigura i dodatni fond za regresiranje goriva poljoprivrednicima (tzv. „plavi dizel“) kao i zastupnici iz opozicionih srpskih stranaka koji su tražili uvođenje dodatnih akciza na duhan i alkohol.

Pri čemu ni prvi ni drugi nisu vodili računa o tome što su bh. vlasti dogovorile s MMF-om. Naime, u Pismu namjera MMF-u, izričito je preuzeta obaveza povećanja akciza na naftne derivate, dok se „plavi dizel“, duhan, alkohol uopće i ne spominju.

Evo kako glasi taj dio Pisma namjera:

“Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim poduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim poduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata”.

Problem dakle nije nastao „zbog onih koji su na vlasti u Sarajevu“, kako to perfidno tvrdi ministar Tegeltija, nego zbog političkog rata srpske vlasti i opozicije. Taj bezumni rat donosi golemu štetu ne samo Republici Srpskoj nego i cijeloj BiH. Zbog tog rata u Centralnoj banci stoji zamrznuto nekih 600 milijuna KM, zbog tog rata nije usvojeno povećanje akciza na naftu i, na koncu, zbog tog rata ugrožen je cijeli aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});