fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

URB HVO ŽZH: Odlaskom u Mostar ovog petka sami potpisujete svoju sudbinu!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Za danas, 17.08.2018. godine, u Mostaru je zakazan sastanak zajedničke komisije za usuglašavanje različitih tekstova Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji. Sastanak je predviđen u zgradi Vlade FBiH ukoliko u zadnji trenutak mjesto sastanka ne bude negdje drugdje, kako je to postala praksa od zadnjeg takvog sastanka u Mostaru od 03.08.2018. godine.

Zadnji sastanak te komisije je održan bez predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“, a s kojim sastankom članovi tog kampa i šatora nikako nisu bili zadovoljni jer u tom nacrtu zakona s te komisije, kako su isti naveli, nisu bili uvršteni njihovi zahtjevi sadržani u Rezoluciji Branitelja, i zbog čega su ti branitelji najavili nove prosvjede u FBiH, pa tako i za danas.

S obzirom kako su djelatnici PU Široki Brijeg zvali Predsjednika URB HVO-a ŽZH Vladu Marušića kao i uvijek do sada u vezi aktivnosti te udruge za te prosvjede najavljene za današnji dan dajemo slijedeće priopćenje:

1.URB HVO-a ŽZH ne organizira nikakve prosvjede u Mostaru, kao ni URB HVO-a Široki Brijeg.

2.URB HVO-a Posušje i Grude kao samostalne pravne osobe imaju samostalnu slobodu u organiziranju ili protivljenju organiziranja bilo kakvih prosvjeda, pa tako i sutra a važno je napomenuti kako sve takve odluke trebaju donijeti skupštine tih udruga većinom glasova svojih članova, a ne voljom rukovodstva tih udruga.

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH!

Zbog velikih dezinformacija koje kruže među našim članstvom u općinama Grude i Posušje, pa čak i u Gradu Širokom Brijegu u vezi usvajanja Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji, a koje dezinformacije dolaze iz krugova bliskih tzv. “kampu heroja i šatora istine“ dužni smo kao i do sada našim članovima pojasniti sve nejasnoće u vezi tog zakona.

1.Dana 10.07.2018. godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je usvojen Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji s određenim amandmanima zastupnika SDP-a Zukana Heleza, kao i zastupnika SDA Ismeta Osmanovića, a koji zakon ne sadržava niti minimum zahtjeva razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente, potpisnici Rezolucije Branitelja, i gdje je URB HVO-a ŽZH dala svoje priopćenje na taj zakon koji je odbacila u cijelosti kao neprihvatljiv za razvojačene Branitelje u FBiH. Predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ su bili nazočni toj sjednici, od kojih su neki i govorili u tom domu, i gdje su zajedno s njihovim članovima ispred Parlamenta proslavili usvajanje tog nakaradnog i lošeg zakona.

DOKAZI: Uvid u Zakon o pravima razvojačenih branitelja i ponuđene amandmane od 10.07.2018. godine, i priopćenje za medije od strane predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“.

2.Dana 26.07.2018. godine u Domu Naroda Parlamenta FBiH je također usvojen Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji s određenim amandmanima koji su se u određenim dijelovima razlikovali od istog tog zakona usvojenog u Zastupničkom domu od 10.07.2018. godine, a na kojoj sjednici su također bili predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ koji su neviđenim pritiskom na zastupnike tog doma ishodili usvajanje tog nakaradnog zakona, i gdje su zajedno sa svojim članovima, kojih je ispred Parlamenta FBiH bilo više stotina, proslavili usvajanje tog zakona.

DOKAZI: Uvid u Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i usvojene amandmane od 26.07.2018. godine, i priopćenje za medije od strane predstavnika tzv.“kampa heroja i šatora istine“.

3.Dana 30.07.2018. godine zbog neusuglašenih tekstova Zakona o pravima razvojačenih Branitelja održan je sastanak zajedničke komisije za usuglašavanje teksta tog zakona a tu komisiju su činili predstavnici oba Doma Parlamenta FBiH, te predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ i na kojem sastanku je usvojena treća verzija tog zakona u kojemu se doista spominje tih famoznih 6,00 KM za razvojačene Branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu iz borbenog sektora, a koji nacrt Zakona se u dosta dijelova razlikuje od ona prethodna dva nacrta iz Zastupničkog i Doma Naroda. URB HVO-a ŽZH je dala svoje priopćenje na Nacrt tog zakona od 30.07.2018. godine u kojemu također ima dosta manjkavosti i nedostataka ali je bio dobra staza za trajno rješavanje prava razvojačenih Branitelja. I nakon sastanka te komisije predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ su proslavili usvajanje tog novog nacrta zakona sa svojim članovima ispred Parlamenta FBiH, od kojih treba izdvojiti Dragu Grbavca, Predsjednika UZB/Borci BiH.

DOKAZI: Nacrt zakona o pravima razvojačenim Braniteljima s komisije od 30.07.2018. godine i priopćenje za medije predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“.

4.Dana 03.08.2018. godine je u Mostaru održan sastanak zajedničke komisije za usuglašavanje Nacrta tog zakona o pravima razvojačenih Branitelja bez predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“ premda je taj sastanak trebao biti održan u Parlamentu FBiH, zbog čega su iz revoltirani članovi i predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ u Mostaru izrazili svoje nezadovoljstvo s tim sastankom kojim je predsjedao Jasenko Tufekčić dopredsjednik Doma Naroda Parlamenta FBiH iz SDA. Do tog sastanka u Mostaru je došlo jer su određeni članovi te komisije na čijem je čelu Tufekčić zaključili kako su predstavnici UZB/Borci BiH iz Ljubuškog na sastanku te komisije od 30.07.2018. godine „podvalili“ određene amandmane koji nisu razmatrani na sjednici Zastupničkog doma od 10.07.2018. godine kao i na sjednici Doma Naroda od 26.07.2018. godine. Nakon održanog sastanka javnost je putem određenih portala upoznala nacrt zakona o razvojačenim Braniteljima i članovima njihovih obitelji u kojemu su samo potvrđeni Nacrt zakona o pravima razvojačenih Branitelja iz Zastupničkog doma i doma Naroda sa određenim amandmanima bez ikakvih naznaka o tih famoznih 6,00 KM braniteljskog dodatka za razvojačene Branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH kako su to tvrdili i priželjkivali predstavnici UZB/Borci BiH i članovi tzv. “kampa heroja“.

DOKAZI: Uvid u priopćenje Jasenka Tufekčića i priopćenje predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“ iz Mostara od 03.08.2018. godine.

Zbog tog sastanka komisije u Mostaru s kojim nisu bili zadovoljni predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ isti su najavili nove prosvjede i blokade u FBiH.

5.Sada je zakazan sastanak te komisije u Mostaru za danas 17.08.2018. godine na kojemu je predviđeno prisustvo i predstavnika federalnog ministarstva Branitelja, te predstavnika Vlade FBiH kako bi se usuglasili stavovi u vezi tog zakona i njegove provedivosti za koju mnogi sumnjaju kako je to nemoguća misija imajući u vidu i preporuku MMF-a te mnogih neovisnih stručnjaka iz braniteljskih i političkih krugova u FBiH.

Ovdje je važno napomenuti kako URB HVO-a ŽZH u svom posjedu ima sve primjerke Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji s ponuđenim amandmanima iz Zastupničkog doma od 10.07.2018. godine, iz Doma Naroda od 26.07.2018. godine, sa sastanka zajedničke komisije od 30.07.2018. godine, te sa sastanka komisije od 03.08.2018. godine u Mostaru, i sve te primjerke je pomno proučila preko svojih predstavnika. Sve te primjerke URB HVO-a ŽZH je dobila iz „prve ruke“ od ovlaštenih zakonodavnih i izvršnih organa FBiH iz Sarajeva i svi se imaju smatrati istinitima i vjerodostojnima.

DOKAZI: Primjerci Zakona o pravima razvojačenih Branitelja,

S obzirom kako predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ uporno među članstvom URB HVO-a ŽZH, te cjelokupnoj javnosti prikazuju kako su zahtjevi razvojačenih Branitelji sadržani u Rezoluciji Branitelja prihvaćeni ili će biti prihvaćeni u svom izvornom obliku dužni smo pojasniti i to:

1.U izvornoj Rezoluciji Branitelja za koju se URB HVO-a ŽZH bori zajedno s potpisnicima Rezolucije Branitelja iz komponente Armije BiH čak od 2013. godine traži se slijedeće:

-Pravo na braniteljski dodatak za sve razvojačene Branitelje iz borbenog sektora (borbene postrojbe), koji nisu ostvarili nikakva trajna mjesečna primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH, u visini od 6,00 KM po mjesecu učešća u ratu, neovisno da li su u radnom odnosu ili ne, da li su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje ili ne, da li su ostvarili pravo na mirovinu po osnovu rada il invalidsku mirovinu po osnovu rada,

-Izrada i javna objava jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga u FBiH, uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora (borbenih od neborbenih postrojbi), te javna objava svih korisnika BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite),

-Usvajanje zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja kako bi se ukinule silne udruge proistekle iz Domovinskog rata s broja 1600 na njih 6 do 10 u cijeloj FBiH.

1.Imajući u vidu kako usvojeni Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u Zastupničkom domu od 10.07.2018. godine zajedno s usvojenim amandmanima ne sadržava u sebi niti minimum zahtjeva sadržanih u izvornoj Rezoluciji Branitelja URB HVO-a ŽZH je odbacila taj zakon kao apsolutno neprihvatljiv,jer u njemu između ostalog nema niti govora o tih famoznih 6,00 KM braniteljskog dodatka, a koji zakon slave predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“, u što se može uvjeriti svatko tko izvrši uvid u taj usvojeni zakon.

2.Braniteljskog dodatka od 6,00 KM nema niti u Zakonu o pravima razvojačenih branitelja usvojenog u Domu naroda 26.07.2018. godine koji zakon je URB HVO-a ŽZH odbacila kao apsolutno neprihvatljiv zajedno s usvojenim amandmanima, a koji zakon također slave predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“.

3.Braniteljskog dodatka od 6,00 KM ima u zakonu o pravima razvojačenih Branitelja usuglašenog na sastanku komisije od 30.07.2018. godine ali i taj Zakon ima niz manjkavosti o čemu je URB HVO-a ŽZH izvijestila svoje članove i cjelokupnu javnost u više navrata, uz napomenu kako je taj nacrt zakona s te komisije tek dobra staza za rješavanje prava razvojačenih Branitelja ali nikako konačna odluka, i gdje su predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ a poglavito Drago Grbavac, predsjednik UZB/Borci BiH slavili tako usvojeni prijedlog zakona.

4.Braniteljskog dodatka od 6,00 KM nema niti u Nacrtu tog istog zakona s komisije iz Mostara od 03.08.2018. godine jer ta komisija bez predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“ nije mogla a niti htjela prihvatiti tih famoznih 6,00 KM braniteljskog dodatka jer se taj novčani iznos niti jednom riječju nije spominjao niti u Zastupničkom domu a niti u Domu naroda, dok se on zaista jeste spominjao na sastanku komisije od 30.07.2018. godine ali je vjerojatno taj iznos omaškom unesen u taj nacrt zakona što je predsjednik te komisije Jasenko Tufekčić javno i rekao, zbog čega je konačno i održan sastanak te komisije 03.08.2018. godine gdje je taj iznos od 6,00 KM braniteljskog dodatka u potpunosti izbačen.

Danas (17.08.2018. godine) je sastanak zajedničke komisije za usuglašavanje teksta zakona o pravima razvojačenih Branitelja u Mostaru u proširenom sastavu a opet bez predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“. U organizaciji tzv. “kampa heroja i šatora istine“ se planira odlazak članova raznih udruga iz FBiH u Mostar na mirni prosvjed ili pak blokade prometnica ili zgrade Vlade FBiH u Mostaru kako bi se usvojio nacrt zakona po mjeri razvojačenih Branitelja iz FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

U tom prosvjedu ili blokadama URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Široki Brijeg ne želi sudjelovati a sve zbog slijedećih razloga:

-Predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ su u dva navrata 18.04.2018. godine i 23.05.2018. godine fizički nasilnim putem onemogućili predstavnicima URB HVO-a ŽZH i njihovom Predsjedniku Vladi Marušiću te predstavnicima Armije BiH, potpisnici Rezolucije Branitelja, ulazak u zgradu Parlamenta FBiH, koji su trebali zastupati interese svojih udruga sadržanih u izvornoj Rezoluciji Branitelja, čime su na sebe preuzeli obvezu provedbe/implementacije Rezolucije Branitelja u cijelosti,

-Pojedini predstavnici i članovi tog tzv. “kampa heroja i šatora istine“ su direktno ugrozili život Vladi Marušiću Predsjedniku URB HVO-a ŽZH dana 23.05.2018. godine ispred Parlamenta FBiH, a sve na temelju laži, lažnih konstrukcija iznesenih u medijima i među članovima svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH, bez ikakvih dokaza i činjenica zbog čega je isti pokrenuo tužnu protiv odgovornih osoba UZB/Borci BiH na mjerodavnom sudu, kao i drugih odgovornih osoba za događanja ispred Parlamenta FBiH od 23.08.2018. godine i poslije toga,

-Predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ sustavno u javnost odašilju laži u vezi usvajanja svih točaka izvorne Rezolucije Branitelja a to nema sveze sa stvarnim činjeničnim stanjem sadržanim u svim nacrtima Zakona o pravima razvojačenih Branitelja iz Zastupničkog doma, Doma Naroda, te sa sastanka s komisija za usuglašavanje teksta tog zakona. Ukoliko neki od članova URB HVO-a ŽZH ne vjeruju u činjenice i dokaze kojima raspolaže URB HVO-a ŽZH u svezi usvojenih različitih nacrta Zakona o pravima razvojačenih Branitelja koje slave tzv. predstavnici „kampa heroja i šatora istine“ rukovodstvo Udruge je spremno u svakom trenutku javnosti prikazati sve nacrte tih zakona, a poglavito pojedine članove nacrta tog zakona. Jer ako laže koza ne laže rog.

-Predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ sustavno organiziraju blokade prometnica i graničnih prijelaza u FBiH čime onemogućavaju slobodan promet građana, roba i usluga čime se krše ustavom zajamčena prava građana na slobodu kretanja propisana Ustavom BiH, i s čime se URB HVO-a nikako ne slaže.

-URB HVO-a ŽZH smatra kako svaka blokada prometnica ili graničnih prijelaza može proizvesti zlo koje konačno rađa još veće zlo što se dogodilo na graničnom prijelazi Bijača kada je došlo do sukoba pojedinih vozača i boraca iz Ljubuškog.

-URB HVO-a ŽZH smatra kako je uvijek moguć sukob razvojačenih Branitelja i predstavnika specijalne i temeljne policije u kojem sukobu može doći do nesagledivih posljedica za obje strane ukoliko razvojačene Branitelje predvode i zastupaju nelegalni i nelegitimni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata što se redovito događa od formiranja tzv. “kampa heroja i šatora istine“.

-URB HVO-a ŽZH je uvijek i svugdje zastupala stav kako razvojačeni Branitelji imaju demokratsko i legalno pravo izvršiti mirne prosvjede pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, pred sjedištima vladajućih stranaka u FBiH, te pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u njenim županijama kako bi preko svojih legalno i legitimno izabranih predstavnika ishodili usvajanje svih točaka Rezolucije Branitelja u FBiH, u svom izvornom obliku a ne prihvatiti neka ispod polovična i nakaradna rješenja koje još usput treba hvaliti kao uspjeh.

ZAVRŠNA NAPOMENA!

Ukoliko neki od članova ili predstavnika URB HVO-a ŽZH iz općina Grude i Posušje odluči otići u Mostar 17.08.2018. godine i dati podršku nelegalnim i nelegitimnim predstavnicima tzv. “kampa heroja i šatora istine“, kao i nelegalnim i nelegitimnim zahtjevima razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente potpisnici Rezolucije Branitelja, sam će sebi odrediti sudbinu za sva događanja koja će uslijediti nakon toga. I dobra i loša, navodi se u priopćenju URB HVO-a ŽZH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});