fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ured disciplinskog tužitelja formirao treći predmet protiv Ranka Debevca

Autor: dnevno.ba

Nakon novih objavljenih dokaza u medijima, odnosno "Dnevnom avazu", Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je novi predmet protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, potvrđeno je danas za "Avaz" iz ove institucije.

Ovo je već treći predmet u nekoliko mjeseci koji je formiran protiv predsjednika Suda. Novi predmet je formiran nakon novih objavljenih dokaza u medijima, odnosno “Dnevnom avazu” o zloupotrebama čelnika Suda BiH, koji se tiču nezakonitog zapošljavanja, tačnije činjenice kako je pripravnici slao pitanja i odgovore za stručni ispit, o čemu smo pisali prije dva dana.

– U vezi Vašeg upita, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je, osnovom medijskih objava, formirao predmet po službenoj dužnosti protiv nosioca pravosudne funkcije iz Vašeg upita – rečeno nam je Ureda disciplinskog tužioca.

Ured će također, provjeriti i putovanja Debevca u Španiju te da li je zloupotrijebio državne resurse kao čelnik ove pravosudne institucije, u vrijeme kada je s Amelom Ć, s kojom je tada bio u emotivnoj vezi, bio na odmoru u Malagi. Osim toga, kako smo napisali, Debevec je krio dvojni identitet i državljanstvo Kraljevine Španije.

Ranije su predmeti formirani zbog neprimjerenog kontakta s optuženim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem ali i prijave iz anonimnog pisma koje je prije četiri dana objavljeno u medijima, a tiče se zahtjeva da Debevec podnese ostavku zbog, kako je navedeno, brojnih zloupotreba položaja i ispunjavanja želja direktoru OSA-e

U septembru je protiv Debevca također stigla prijava na adresu Ureda disciplinskog tužioca koja se odnosi na činjenicu da nije prijavio državljanstvo Španije i špansko ime i prezime. Za sada nije poznato šta je Ured uradio u vezi s ovom prijavom.

Također, čeka se i reakcija Tužilaštva BiH kada je u pitanju informacija da je Debevec namještao zapošljavanja pripravnice u Sud BiH.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});