fbpx
Foto: Fena

Varhelyi članovima Predsjedništva BiH poručio: Iskoristite pruženu priliku, potrebni su opipljivi rezultati

Autor: Hina

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi pozvao je u ponedjeljak dosadašnju vlast u BiH, ali i onu koja će tek biti formirana, da ne propusti priliku za skoro dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i da pokaže spremnost za reforme.

Varhelyi je pozvao Vijeće ministara BiH u odlasku, kao i članove novog Predsjedništva BiH, da pošalju jasne signale kako su pripravni i sposobni provoditi reforme koje se od njih očekuju.

Povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva doputovao je u službeni posjet BiH i u Sarajevu se sastao s najvišim dužnosnicima te zemlje, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH novinarima je kazao kako je tamo stigao u ključnom geopolitičkom trenutku koji određuje rat na samom pragu EU.

“Nama je potrebno jačanje partnerstva, a za to su nam potrebni pouzdani partneri”, kazao je Varhelyi podsjećajući na odluku Europske komisije da Vijeće EU dodijeli BiH status kandidata za članstvo.

Upozorio je kako je konačna odluka o tome ipak na svim zemljama-članicama Unije, no obećao je kako će ona biti donesena na transparentan način, ali i uz “velika očekivanja” od BiH.

Za odluku u prosincu potrebni ‘opipljivi rezultati’

Pojasnio je kako su sada potrebni “opipljivi rezultati” koji bi bili predstavljeni Vijeću EU, kada u prosincu bude razmatralo preporuku Europske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status na temelju zahtjeva kojega je ta zemlja podnijela još 2016. godine.

Odgovornost za to, kako je pojasnio, leži na Vijeća ministara BiH u odlasku, a novoizabrane članove Predsjedništva BiH pozvao je da iskoriste naredne četiri godine kako bi i sami potaknuli provedbu 14 reformskih prioriteta definiranih još 2019.

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako su Varhelyija informirali o postupku uspostave vlasti te o očekivanjima da će to biti okončano u narednim tjednima kako bi se s novom godinom moglo početi provoditi reforme.

“Imamo razumijevanje za ono što se danas događa u EU, ali želimo da i EU razumije naše specifičnosti i probleme”, kazala je Cvijanović dodajući kako u BiH iskreno žele bolje odnose s Unijom.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako ogromna većina ljudi u njegovoj zemlji želi njeno članstvo u EU, a u prethodne četiri godine unatoč tome vladala je stagnacija i zastoj.

“Vrijeme je da to promijenimo”, kazao je Bećirović dodajući kako očekuje da nova parlamentarna većina počne odmah djelovati na provedbi preporuka Europske komisije prilagođavajući se vrijednostima Unije.

Istaknuo je kao bi kandidatski status u prosincu predstavljao veliko ohrabrenje, a da je ulaganje u europsku budućnost BiH ujedno ulaganje u geostratešku vrijednost same Unije.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI