fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Sprema li se bankrot Republike Srpske?

Autor: BNTV

BANJA LUKA - Republika Srpska nije ni blizu bankrota, uvjerava predsjednik Republike Srpske. Slušajući Dodika, neupućeni bi pomislili da živimo u Kaliforniji, ali nije tako, uzvraća lider SDS-a Vukota Govedarica.

U međuvremenu, vlast Republike Srpske nastavlja sa zaduživanjem. Tako je Vlada prošlog tjedna zadužila RS prodajom trezorskih zapisa za novih 21,8 milijuna maraka, iako je planirala da se zaduži za 15 milijuna.

Prodajom trezorskih zapisa Vlada ponovo spasava proračun, a razlog novog zaduživanja je to što se ne zna da li će uskoro stići sljedeća tranša kredita MMF-a, kažu ekonomisti.

“To je očigledno zaista turbulentna situacija, jer nije baš jasno koliko će biti sredstava raspoloživih za otplatu dospjelih ili onih kredita koji dospijevaju i s druge strane zadovoljavanja ovih tekućih koje Vlada ima i koji prave ozbiljne probleme od željeznica do poljoprivrednika i nadalje prema subvencijama i ostalim obavezama iz proračuna”, smatra ekonomist Zoran Pavlović.

“Zaduživanje Republike Srpske na tržištu kapitala može se očekivati i u narednom periodu, jer je izvjesno da u BiH u dogledno vrijeme neće stići novac od kredita MMF-a”, objašnjava Pavlović.

Ukupan dug Republike Srpske veći je od 5 milijardi maraka, a više od 40 posto proračuna Republike Srpske ide na otplatu dugova domaćim i stranim kreditorima.

Autor: BNTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});