fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Tisuće hrvatskih prognanika još se nije vratilo kući!

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba

BOTAJICA - Ni 26 godina nakon što su usljed ratnih zbivanja bili prinuđeni napustiti svoje domove, tisuće porodica hrvatskih prognanika nisu se vratile u svoja prijeratna mjesta. U poluporušenim selima bez adekvatne infrastrukture danas živi tek poneki stariji povratnik. U većini sela, poput Botajice u modričkoj općini danas ne živi nitko. Nekoliko kuća, do kojih se uništenim putem teško može doći, prijeratni stanovnici sela su obnovili sami.

Botajica, selo kod Modriče. Do porušene kuće Ive Bilića koja na obnovu čeka 26 godina ekipa FTV-a se probija putem koji je odavno zarastao u korov.

„92. godine napustili smo ovo dvorište i lutajući po svijetu mislili smo da će biti povratka. Na žalost, povratak se nije dogodio. 2009. pokušali smo sami to uzeti u svoje ruke da organiziramo selo“, kaže Ivo Bilić, nastanjen u Slatini (Republika Hrvatska).

Iako je rođen u Hrvatskoj desetak godina nakon što mu je porodica prognana iz Modriče, Ivin sin Ivan ne zaboravlja zavičaj svojih roditelja.

„Ja sam tu u mjesecu dva puta. Kada tu dođem srce mi zaigra ludo. Ne znam da li da suzu kanem ili da se nasmijem. Ne znam, smiješno mi je to što nemamo ni puta, nije nam ni kuća obnovljena. Htio bih se tu vratiti. Volim ovu zemlju, ovo nebo, ovaj zrak“, kaže Ivan Bilić.

U Botajici su prije rata živjele 33 hrvatske porodice sa 117 žitelja. Do danas se ovdje niko nije vratio. Devet kuća mještani su obnovili sami, a putem svog udruženja skupili su novac za sanaciju makadamskog puta kojeg su obilne kiše ponovo uništile. Nije bolja situacija ni u drugim selima modričke općine koja su prije rata naseljavali Hrvati. U Garevac se od prijeratnih 2.750 stanovnika hrvatske nacionalnosti do danas vratilo samo 90. Svi su, uglavnom sami obnovili svoje kuće.

„Za povratak nije potreban samo krov nad glavom. Naravno, to je prvo što treba da se napravi, ali i infrastruktura i zapošljavanje, trebalo bi biti bolje“, kaže Ana Križan, povratnica u Garevac kod Modriče.

U Botajici je vlast jedino pomogla u ponovnoj elektrifikaciji sela. Crkvu su Botajičani, također obnovili sami. 26 godina poslije, zahvaljujući pomoći Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, prva kuća i u Botajici će biti obnovljena.

„Prvi projekti koji će biti ove godine realizirani bit će za selo Botajicu, sela Bosanskog Broda i sela općine Doboj“, rekao je Francisko Brdarić, predsjednik Udruge za održivi povratak i razvoj u Bosansku Posavinu.

Ukupno će putem Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice na ovom području biti realizirnao 26 projekata održivog povratka.

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});