fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zapadni Balkan nakon samita 6. listopada 2021: Javne i skrivene inicijative

Autor: Dnevno.ba

Na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja, koje je organiziralo slovensko predsjedništvo Vijeća, okupili su se čelnici i država članica EU-a i šest partnera sa zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na sastanku na vrhu čelnici i čelnici EU-a usvojili su izjavu koju su čelnici sa zapadnog Balkana potvrdili.

U izjavi se navodi jasna potpora EU europskoj perspektivi zapadnog Balkana. U njoj se navode inicijative za potporu povezivosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u regiji kao i obveze u području političke i sigurnosne suradnje. Izjava uključuje i niz konkretnih ciljeva u korist zapadnog Balkana koje uključuju gospodarski i investicijski plan vrijedan 30 milijardi eura, obećanje o povećanju stope procijepljenosti protiv bolesti COVID-19, način ostvarivanja nižih troškova roaminga, program inovacija za zapadni Balkan, te akcijske planove za zelene trake i Prometnu zajednicu.

Večer uoči sastanka na vrhu, 5. listopada, predsjednik Michel pozvao će čelnike EU na raspravu o ulozi EU-a u svijetu.

Razgovarali su o suradnji sa saveznicima i partnerima, posebno SAD i NATO, jačanju otpornosti EU-a smanjenjem njegovih ključnih ovisnosti, povećanju kapaciteta EU-a za autonomno djelovanje kao gospodarska sila te u području sigurnosti i obrane, zalaganju za EU-ove vlastite interese, posebno s obzirom na Kinu koju smatraju konkurentom i sustavnim suparnikom.

Ukoliko ovu zadnju točku usporedimo sa nedavnim scenarijem iz Litvanije koja je dopustila otvaranje Ureda predstavnika Tajvana i skorašnju posjetu trojice ministara Tajvana zemljama Višegradske skupine, nakon obostrane velike humanitarne aktivnosti istih, te jasnih poruka Tajvana o gospodarskoj suradnji, lako se može pretpostaviti da i zemlje zapadnog Balkana mogu slijediti taj smjer.

Dosadašnje aktivnosti EU prema zemljama Zapadnog Balkana nisu urodile rezultatom koji će ih usmjeriti prema pristupanju u EU naročito nakon debakla sa Sjevernom Makedonijom. Povezanost zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama Višegradske skupine je tradicionalna i primjenjiva u gospodarskim aranžmanima koji se lako mogu preslikati nezadovoljstvom prema politikama EU.

Bosna i Hercegovina, kao najveće žarište nesuglasica u Zapadnom Balkanu je već aktualno tržište za kineske tvrtke koje dobivaju velike poslove infrastrukture koji su financirana europskim i svjetskim novcima.

Ukoliko spojimo zaključke i izjave na samitu koji Kinu jasno definira kao konkurenta i suparnika, te odnos Višegradske skupine (Višegrad je grad u BiH) prema Tajvanu kao gospodarskom suradniku, može li se očekivati slobodan prostor tajvanskim tvrtkama na BiH tržištu? Može li se očekivati od BH vlasti da će prepoznati priliku kao i zemlje Višegradske skupine i otvoriti kanal komunikacije prema Tajvanu naročito nakon što su neki visokopozicionirani čelnici u sudskom procesu koji ih duboko kompromitira oko nabavke neispravnih respiratora kineskog porijekla?

Jedno je sigurno u tom scenariju, a to je da će tu aktivnost podržati EU, SAD i NATO i vidjeti je kao priliku za jače pozicioniranje na prostoru Zapadnog Balkana.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});